Musea Brugge koopt unieke ontwerpen van Brugse stoeten en processies
Musea Brugge heeft een verzameling belangrijke ontwerpen en grafiek voor Brugse historische optochten aangekocht van de Brugse ontwerper Arno Brys. Die aankoop bestaat uit ongeveer 150 kostuum- en reuzencreaties in kleur, stapels beschrijvende ontwerptekeningen van vaandels, decors, praalwagens en -boten, affiches en programmaboekjes. Daarnaast koopt Musea Brugge ook een aantal werken op papier die gerelateerd zijn aan Brugse evenementen.
Arno Brys (°1928) is een vooraanstaand Brugs tekenaar, graficus en ontwerper en verkreeg vooral bekendheid als ontwerper voor stoeten en processies. Zo ontwierp hij van 1955 tot in de jaren 1990 kostuums, reuzen, vlaggen, decors, praalwagens, affiches en grafiek voor de Praalstoet van de Gouden Boom en de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Daarnaast maakte hij ook ontwerpen voor onder meer de Breughelstoet in Wingene, De Godelieveprocessie in Gistel, de Bloemencorso in Blankenberge, de Reuzenommegang in Wenduine en tal van andere eenmalige openluchtspelen. Brys contacteerde Musea Brugge met het aanbod om delen van zijn artistiek oeuvre, dat hij in zijn leven heeft opgebouwd en zorgvuldig in zijn atelier bewaarde, aan te kopen. Een aanbod waar Musea Brugge graag op inging.
Optochten als citymarketing Al in 1958 hertekende Brys de Praalstoet van de Gouden Boom met ontwerpen van honderden kostuums, met ook reuzen, een draak en verschillende praalwagens. Brys verzorgde ook de bijbehorende affiches en grafiek. In 1969 zette hij ook zijn schouders onder de vernieuwing van de Heilig Bloedprocessie. Daarnaast is Brys ook de bedenker en ontwerper van een aantal grote openluchtspelen in Brugge, zoals het Groot Tornooi (1974) en de Grote Parade (1995). ‘Historische optochten, zoals de Gouden Boomstoet en de Heilig Bloedprocessie, evoceren de geschiedenis van de stad en de identiteit die zij wil uitdragen’, zegt Geert Souvereyns, conservator erfgoed van het dagelijks leven bij Musea Brugge. De aangekochte werken geven een goed beeld van het creatieproces.
‘Arno Brys ging bij zijn ontwerpen altijd zeer nauwgezet te werk. Voor hij de pen hanteerde, deed hij onderzoek naar de klederdracht van de regio en periode waar hij op werkte en legde hij inspirerende knipselmappen aan’, zegt Evelien De Wilde, conservator van het Prentenkabinet van Musea Brugge. ‘Met veel fantasie en oog voor detail toont Brys hoe hij deze historische evocaties in zijn hoofd zag.’
Ware zoekplaatjes
Arno Brys maakte ook vele etsen en grootschalige werken op papier in gemengde technieken. Deze gedetailleerde en dynamische figuurvoorstellingen zijn ware zoekplaatjes waar je eindeloos naar kunt blijven turen. Musea Brugge koopt van deze reeks twee werken aan met een Brugse thematiek. De verzameling van Arno Brys is dus onvervalst Brugs erfgoed.De werken van Arno Brys zullen regelmatig de museumdepots verlaten om getoond te worden in tentoonstellingen, de vaste opstelling van het Volkskundemuseum en ter inspiratie voor hedendaagse kostuumontwerpers en stoetenbouwers. (LF)