Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Huisfotografe EXit houdt pleidooi voor gezonde levensstijl

Onze huisfotografe Ellen De Meulemeester (°1979) maakt niet alleen prachtige beelden voor dit cultuurblad, ze promoot al jaren vooral via Instagram onder de naam Ellen Charlotte Marie veganistische gerechten. Na drie kookboeken met de beste plantaardige recepten voegt de Brugse foodblogster een extra luik toe in haar nieuwe, vierde boek ‘Je beste lijf na je 40ste’.

Met een goed uitgewerkt trainingsschema in samenwerking met fitnesscoach Nelly Gorjainova en duidelijke follow along video’s bewijst Ellen Charlotte Marie dat sporten en een veganistisch eetpatroon perfect samen gaan. Ze wil iedereen motiveren om in het tweede deel van zijn/haar leven het heft in eigen handen te nemen, met het adagium ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ in het achterhoofd. ‘In mijn boek toon ik aan dat je met de juiste mindset en krachttraining in combinatie met evenwichtige en gezonde voeding kunt werken aan jouw beste en sterkste lijf. Of je nu de veertig nadert en blaakt van energie, of als je net 60 kaarsjes uitgeblazen hebt en amper uit de zetel geraakt: nú is het moment om je lichaam uit te dagen. Op welke manier je ouder wilt worden, kun je voor een groot deel zelf bepalen. Iedereen is in staat om het ouderdomsproces grotendeels zelf aan te sturen. Het is nooit te laat om aan je beste lijf te beginnen’, zegt Ellen Charlotte Marie.

Lichaam, geest en voeding

Het boek ‘Je beste lijf na je 40ste’ bevat drie pijlers: food, body and mind. Of anders gezegd: streef dus naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Ze beschrijft wat het ouderdomsproces met je lichaam doet en hoe je dit proces zelf kan aansturen. Daarnaast deelt ze ook haar favoriete, gezonde veganrecepten die je in een handomdraai gemakkelijk zelf kunt klaarmaken. Ten slotte biedt ze samen met fitnesscoach Nelly Gorjainova een mooi uitgewerkt trainingsschema aan om je lichaam in topvorm te krijgen. De video’s die bij de oefeningen behoren, geven duidelijke instructies om die uit te voeren.

In ‘Je beste lijf na je 40ste’ bewijst Ellen Charlotte Marie dat krachttraining (na je veertigste) enkel en alleen maar voordelen biedt. ‘Trainen met gewichten en weerstandsbanden is niet enkel voor bodybuilders of stoere mannen weggelegd’, zegt ze. ‘Krachttraining kan osteoporose tegengaan. Osteoporose betekent letterlijk ‘poreus bot’. Met ouder worden, en vaker bij vrouwen dan bij mannen, gaan de botmineralen afnemen waardoor de botten dunner en minder stevig worden. Hierdoor neemt het risico op botbreuken toe omdat de botten minder belasting kunnen verdragen. Door krachttraining nemen spiermassa en spierkracht toe, wat resulteert in meer kracht die wordt uitgeoefend op de botten. Het lichaam reageert op deze verandering door meer botweefsel aan te maken om deze extra kracht te kunnen opvangen.

Vooral na de menopauze is het belangrijk om botontkalking tegen te gaan of deels te voorkomen. Door een daling van de hormonen oestrogeen en progesteron versnelt het proces van osteoporose en is het dus net heel belangrijk om aan krachttraining te doen.’

Een dagje ouder

‘Daarnaast zorgen spierversterkende oefeningen ook voor een beter evenwicht en efficiëntere mobiliteit. Als je een dagje ouder wordt, verlopen de dagelijkse bezigheden zoals sleuren met zware boodschappentassen, je (klein)kind op je heup nemen of de bedden opmaken vaak al wat moeizamer. Met meer spierkracht behoud je een

beter evenwicht en verlaag je de kans op valpartijen met ernstige breuken tot gevolg. Een betere mobiliteit zorgt ervoor dat de dagelijkse dingen vlotter verlopen en vermindert de kans op kwetsuren’, aldus Ellen. (ADC)

______

Instagram: @ellencharlottemarie. Het boek ‘Je beste lijf na je 40ste’ (Lannoo) is vanaf begin december te koop in de boekhandels.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: