Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Jeugdfilm in Brugge’: na schaalvergroting terug naar de lokale basis

Brugse scholieren en families werden in het verleden op hun wenken bediend met de filmselectie van Lessen in het donker (filmeducatie), JEF festival en MOOOV. Na een fusie van die eerste twee en de keuze voor Antwerpen als centrale uitvalsbasis, vond Stad Brugge het een prioriteit om het aanbod én lokale netwerk rond jeugdfilm actief te houden. Zo ontstond in samenwerking met De Republiek het platform ‘Jeugdfilm in Brugge’. Een daadkrachtig antwoord van de Stad op een cultuurlandschap in verandering en een sterk signaal dat lokale vernetwerking van groot belang is. Een gesprek met coördinator Tine Van Dycke.

EXit: Als coördinator heb je een verbindende rol. Wat houdt dat precies in?

Tine Van Dycke: ‘Ik ben als intermediair een vertegenwoordiger van het filmaanbod van JEF, MOOOV en Cinema Lumière richting onderwijs, families en verenigingen. Drie belangrijke doelgroepen die elk een specifieke benadering vragen. Ik maak veel tijd voor gesprekken en interactie, luister naar wat voor een leerkracht of organisatie relevant is en doe voorstellen op maat. Connecting the dots, als het ware. Zo nodig ik een groep studenten van Howest uit op een vertoning van de film ‘De Schooltuin’ op het volgende JEF festival. Die past in het vak Urban Education waarbij de studenten zelf ook een stadstuin aanleggen. De film is dus de ideale inspiratie als aftrap!’

EXit: Wat maakt film zo interessant om rond te werken?

Tine: ‘Een goede film is een empathiemachine, het maakt veel los bij de kijker. Een film kan ook empowerend werken. Zeker bij kinderen. Filmpersonages zijn vaak rolmodellen voor hen. Ze spiegelen hun eigen leven en ook hun waarden aan die van hen.’

‘De jeugdfilms die MOOOV en JEF presenteren, zijn bovendien heel divers. Ze bieden kinderen een kleurrijke, meerstemmige en genuanceerde blik op de wereld rondom hen. Vanuit een sterk verhaal en de emoties ontstaan vaak boeiende gesprekken. Film is dus het ideale vertrekpunt voor een leerkracht of ouder om onderwerpen bespreekbaar te maken.’

EXit: Wat zijn je ambities met dit project?

Tine: ‘Via film wil ik het debat stimuleren rond maatschappelijke thema’s die leven in onze stad. Daarbij wil ik ook documentaire gaan inzetten. Levensechte verhalen die ons tot nieuwe inzichten kunnen brengen. Gesprekken stimuleren onder kinderen en jongeren, maar zeker ook intergenerationeel. Hoe mooi zou het zijn om kinderen en ouderen samen naar een film te laten kijken in een rusthuis, bijvoorbeeld?’

_____

Voor alle vragen over Jeugdfilm in Brugge: tine@republiekbrugge.b

Op de agenda!

In de krokusvakantie (26 februari tot 5 maart) kan jong én oud terecht in Cinema Lumière en Cultuurcentrum Brugge voor het JEF festival. Een week vol film, workshops en filmgasten.

Drie filmtips van Tine voor het JEF festival: ‘Ook muizen gaan naar de hemel’ (6+), ‘De Schooltuin’ (5+) & de nieuwe ‘Ket & Doc’-reeks (9+). Alle info: jeffestival.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: