Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Stripalbum nummer 3 van Dictator Dirk

Maar heel weinig burgemeesters kunnen aanspraak maken op een strippersonage dat elke week paginabreed in de krant verschijnt. Dirk De fauw, de burgemeester van Brugge, mag al drie jaar lang als Dictator Dirk zijn ‘avonturen’ met zijn schepencollege beleven in het Brugsch Handelsblad. Vijftig van die belevenissen zijn opnieuw gebundeld in een stripalbum (Volume 3), getekend en bedacht door Koen De Brabander en Bart Vantieghem en in de handel gebracht door Uitgeverij Bonte.

Elke vrijdag verschijnt er in de Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) een kleurrijke strippagina over Dictator Dirk. De makers Koen en Bart gaan geen enkel taboe meer uit de weg en laten de Brugse burgervader als een tirannieke gek zijn stad besturen. Hierbij inspireren ze zich op het ‘nieuws van de week’ en zijn de schepenen en enkele oppositieleden veelal kop van Jut. De één-pagina-verhalen zijn grof, vaak plat, maar ook altijd wel zeer geestig voor wie de Brugse actualiteit volgt. ‘Je mag het als een compliment beschouwen als je in de strip aan bod komt. Dat betekent dat je iets hebt gepresteerd voor je stad als politicus’, analyseert scenarist Koen De Brabander. ‘Natuurlijk vergroten Bart en ik de zaken uit. Net dat aspect maakt het geheel grappig. We krijgen van de krant carte blanche om onze verhalen uit te werken. Onze ‘personages’ krijgen er in de strip dikwijls van langs, maar in het echt kunnen de meeste schepenen het wel smaken. Zeker de burgemeester is grote fan van zijn eigen capriolen.’

Lachen en relativeren

Volume 3 van de strip Dictator Dirk bevat opnieuw vijftig avonturen en dat brengt het totaal al op 150 pagina’s. En het einde van het dictatorschap is voorlopig nog niet in zicht.  ‘Zolang de legislatuur loopt, gaan we ermee door. Aan inspiratie geen gebrek, want ook de nationale of internationale politiek laten we al eens in ons werk binnensluipen. Bart slaagt er dan altijd in om met zijn tekenpen er een Brugse draai aan te geven. Lachen is ook het leven relativeren’, aldus Koen de Brabander.

____

http://www.bonte.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: