Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugs muziektalent drijft boven tijdens Humo’s Rock Rally

Alfa, beta, delta en omikron: geen enkel C-variant houdt Humo’s karavaan der rock ‘n roll tegen die ongenadig door het muzieklandschap snokt. Preselecties van Humo’s Rock Rally staan gepland op zaterdag 12 februari in De Zwerver (Leffinge) en op zaterdag 26 februari in de Cactus Club (Brugge). Een handvol Brugse groepen doet een greep naar eeuwige roem en erkenning: Bun, Introver, Speechdrops, Barno Koevoet & The Duijmschpijkers en Rooftop J.

683: dat is het aantal groepen en/of projecten dat zich deze keer in de arena gooide naar de strijdplek om die felbegeerde titel ‘Winnaar Humo’s RR22’ binnen te halen. Slechts 100 bands worden toegelaten om, verdeeld over tien preselecties te lande, zich te meten met elkaar en hun sterktes voor een deskundige jury te bewijzen. Vijf daarvan zijn van Brugse origine of hebben een Brugse connectie. Wie volgt straks Elisa Waut op, de enige Brugse groep die ooit (in 1984) het gouden plaket in de wacht wist te slepen?

Irritante pubers
‘We waren oprecht verrast met de selectie. Uit een gigantisch aanbod van deelnemers gekozen worden, doet altijd deugd’, zegt Arno Vanhoutte (zang) die samen met Tibo Nassel (bas), Mathias Grymonprez (drums), Arthur Langbeen (gitaar) en Luca Missiaen (gitaar) de groep Barno Koevoet & the Duijmschpijkers vormt. Een deel van die bonte bende schopte het enkele jaren geleden al tot in de finale van Humo’s Rock Rally met die andere groep Budget Trash die jammer genoeg ter ziele is gegaan. ‘We onthouden hiervan vooral dat we helemaal nog niet klaar waren. Zowel muzikaal als mentaal, want we waren toen vooral irritante pubers die in een volle Ancienne Belgique moesten spelen. Nu stellen we onze focus scherper’, zegt Vanhoutte die de muziek van Barno Koevoet vooral omschrijft als ADHD-rock, een mix van punk en soortgelijken. ‘Of we een verschil gaan maken, laten we aan de jury over, maar we gaan ons alleszins rot amuseren en alles geven. We hopen alvast onze muziek voor zoveel mogelijk mensen te kunnen brengen.’

Het dak gaat eraf

Wie ook een herkansing krijgt, is de Brugse rapper Jari Marain (24) alias Rooftop J. Hij behaalde in 2020 de kwartfinale en zat sindsdien geen seconde meer stil. Onlangs lanceerde hij op de streamingplatforms, in samenwerking met producer Yung Offender (Ward De Bruyn), met het nummer ‘Close’ zijn 21ste (!) single als onafhankelijke artiest. ‘Aangezien we de vorige keer ook geselecteerd waren, dacht ik niet dat ze ons opnieuw gingen uitnodigen. Gelukkig deden ze dat wel! De vorige selectie heeft me vooral meer podiumervaring opgeleverd. Het was dus een leerrijke ervaring’, zegt Jari die op zijn dak voor het eerst met hiphop in contact kwam en daaraan zijn naam Rooftop J dankt en zich, samen met Ward, laat inspireren door Amerikaanse hiphop. ‘Tijdens de coronacrisis hebben we ons vooral beziggehouden met het maken van nieuwe songs. We kijken er dan ook naar uit om enkele van deze tracks live te brengen, dit in combinatie met enkele klassiekers zoals ‘White Goose’ en ‘Pesos’. Verwacht dus een heel energieke set met mellow beats. We hopen vooral op een plekje in de halve finales. Ik ben iemand die heel ambitieus is, ik wil het altijd beter doen dan voordien. Het belangrijkste is echter dat we ons gewoon heel goed gaan amuseren op het podium en dan zien we wel. We vinden dat onze muziek voor zich spreekt’, aldus Jari.

AB op de bucketlist

Voor Bun wordt het een eerste deelname aan Humo’s Rock Rally. De groep van Brecht Vanvyaene met onder meer Bruggeling Stan Van Acker op drums vindt deze wedstrijd een van de grootste platforms voor muzikaal talent van eigen bodem. ‘Ik hoopte heel hard dat we door de eerste selectie zouden geraken en ben enorm tevreden dat we de kans krijgen om te tonen wat we in onze mars hebben. We nemen het op tegen 99 andere beloftevolle bands en artiesten. Doorstoten naar de halve finales wordt best wel lastig omdat het niveau ook deze keer bijzonder hoog ligt’, zegt Brecht die zijn muziek bestempelt als een mix tussen jaren negentig Britpop en alternatieve rock. ‘Mijn grootste  inspiratiebronnen zijn bands zoals Oasis, The Verve, Foo Fighters, Jeff Buckley, The Beatles en R.E.M. Ik hou van mooi geschreven nummers die je perfect alleen kunt brengen op een akoestische gitaar. Zo’n nummers ondersteunen met pompende drums en scheurende gitaren zijn helemaal mijn ding en dat is ook waar Bun muzikaal voor staat. Ik vind het enorm moeilijk om in vijftien minuten te tonen wat je te bieden hebt. Elk nummer dat ik schrijf staat op zichzelf, dus moet ik een rondje ‘kill my darlings’ spelen. En ik ben dan nog zo’n twijfelaar. Het wordt wikken en wegen tot kort voor de show, vrees ik. Hopelijk redden we het. In de AB staan in Brussel staat immers al heel lang op mijn bucketlist, dus laat maar komen!’ (ADC)

____

www.cactusmusic.be en rockrally.humo.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: