Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het nieuwe koninkrijk

Dichter Maarten Goethals, met Brugse roots maar uitgeweken naar Brussel, heeft een nieuw staaltje van zijn bevlogen dichterstalent afgeleverd. Zijn nieuwste dichtbundel ‘Het nieuwe koninkrijk’ is een typografisch meesterwerkje en telt vijftien gedichten die passen in een ‘Corona-cyclus’.

Goethals debuteerde in 2014 met de bundel ‘Hees’, vervolgde met zijn romandebuut ‘De Fragmenten’ en herneemt nu zijn poëtische roeping, te herleiden tot ‘Ik wil de wereld een beetje schoner maken’.

Corona, zegt de auteur, verandert de wereld op een brutale, maar fascinerende manier. Intimiteit, vriendschap, politiek, rouw, vrijheid: de pandemie zette alles op losse schroeven. Het is die omslag die de dichter uitwerkt in een cyclus van vijftien pareltjes. Bovendien is de bundel uitgegeven als kunstenaarseditie, genummerd en gesigneerd.

De bundel bevat niet alleen poëzie, maar is verlucht met houtskooltekeningen van Robin Hendrix, een beloftevolle Nederlandse illustratrice die in Brussel woont. Ze versterken nog de gevoelens van angst, opstand, ongeduld en onmacht. De uitgever is Fluxenberg.

____

Het nieuwe koninkrijk, Maarten Goethals, uitg. Fluxenberg, 19,90 euro

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: