Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bezielde collega’s schrijven Brugse boekgeschiedenis

De Brugse historicus Ludo Vandamme nam onlangs afscheid van zijn werkplek in de Biekorfbibliotheek. Hij was de man van onder meer talloos veel historische publicaties. In de plaats van het voorspelbare huldeboek koos Vandamme voor een veelkoppige studie over ‘Boeken in Brugge’. Een onuitputtelijk en soms indrukwekkend verhaal.

Er is natuurlijk een stevige voorgeschiedenis.Boeken betekenen heel veel voor Brugge, zowel vroeger als nu. Middeleeuwse versierde manuscripten, drukkers die grenzen verleggen, boeken samengebracht in bibliotheken en door verzamelaars. Brugge en boeken: het is een onuitputtelijk en indrukwekkend verhaal.

In dit boek voegen vijfentwintig specialisten hoofdstukken toe aan deze rijke geschiedenis. Ze geven een nieuwe kijk op onder meer leescultuur in de middeleeuwen, de betekenis van Lodewijk van Gruuthuses Plus est en Vous, boekhandels op de Burg, handschriftenverzamelaars in de negentiende eeuw, de omgang van Guido Gezelle met zijn drukkers, en de schitterende prentenboeken van uitgeverij Desclée De Brouwer.

Alles samengevat gaat het hier over bijna duizend jaar Brugse geschiedenis van uiteenlopende onderwerpen tot en met de papierdikte van een incunabel. Ook verscheiden zijn de auteurs, hier samengebracht omwille van hun expertise inzake boekenerfgoed van Brugge. Ludo Vandamme, die een carrière achter de rug heeft als wetenschappelijk medewerker van de Openbare Bibliotheek en samensteller van dit boek, is hiermee aan zijn laatste (?) boekenproject toe.  (LF)

_____Foto EDM

Boeken uit Brugge: studies over Brugse boekgeschiedenis is een co-uitgave van de Openbare Bibliotheek Brugge en Uitgeverij Van de Wiele. 29,5 euro.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: