Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Prentenboek zet Concertgebouw in de kijker

‘Een Huis vol geluiden’ (bedoeld: het Concertgebouw) is een vers-van-de-persverhaal, bijeen gefantaseerd door medewerker Rik Dejonghe en mooi geïllustreerd door Alain Verster. Het boek vertelt het verhaal van de ontwerpers, de decorbouwers, de artiesten en medewerkers, tot en met het publiek dat anders wat graag de voorstellingen meemaakt. Dejonghe klinkt daarbij als een volbloed promotor van het huis.

Toch geeft hij vooraf de waarschuwing mee dat het Concertgebouw een beetje oogt als ‘een massief lichaam’, maar eenmaal de stap naar binnen gezet, is het vaak een en al verrassing. Bewonderende uitroepen blijven niet uit, beleving en verrijking staan voorop. De auteur belooft tijdens het lezen een ‘wonderlijke en inspirerende reis’.

EXit: Waarom een prentenboek en voor wie is het bedoeld, Rik?

Rik Dejonghe: ‘Het boekjeiszeker niet exclusief voor de bezoeker van het Concertgebouw, want het verhaal moet evenzeer boeien voor de lezer die het gebouw niet kent.’

‘De illustraties van Alain Vester heb ik jaren geleden al ontdekt tijdens enkele familievoorstellingen in het Huis. Ik was meteen gewonnen voor een samenwerking. De prenten tonen, volgens mij, zowel een fragiele en tegelijk krachtige schoonheid die ik wil laten voelen en ervaren. Daardoor valt er veel te horen en te zien.’

EXit: Het is tegelijk een spannend en grappig boek?

Dejonghe: ‘Grappig? Ja. Spannend? Ja. Het is een meeslepend verhaal geworden over de warme band tussen een opa en zijn kleinzoon. Oskar en zijn opa bezoeken samen een groot concertgebouw. Als de jongen de weg kwijtraakt in het doolhof met vele kamers is dat het begin van een spannend avontuur. Hij ontdekt een bijzonder huis vol geluiden: van ratelende ijskarren, zingende walvissen en een orkest dat klinkt als klankensoep. Een wereld waarvoor je ogen en oren tekortkomt en niets is wat het lijkt.’ (LF)

_____ ‘Een Huis vol geluiden’, Rik Dejonghe en Alain Verster, uitgeverij De

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: