Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

20 JAAR BRUGGE 2002PANELDEBAT OVER CULTUUR IN BRUGGE SINDS 200222/2/22 – kamermuziekzaal Concertgebouw

Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van Brugge als Culturele Hoofdstad organiseren De Republiek, Avansa regio Brugge en Concertgebouw Brugge op 22/2/2022 een debat in de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw. Moderator Mieke Dumont gaat er in gesprek met een panel van vier gasten, die hun licht laten schijnen over de culturele impact van ‘Brugge 2002’. Recente Bruggeling en schrijfster Dalilla Hermans pent nadien haar verjaardagswens voor onze stad neer in een essay.

Exact twintig jaar geleden – in februari 2002 – werd Brugge Culturele Hoofdstad van Europa. De organisatie van dit culturele jaar werd een scharnierpunt in de culturele ontwikkeling van onze stad. De titel en bijhorende investeringen gaven een impuls aan (cultuur)beleid en -beleving in Brugge. De Republiek, Avansa regio Brugge en Concertgebouw Brugge grijpen deze verjaardag aan om stil te staan en de balans op te maken. Wat heeft ‘Brugge 2002’ betekend voor het culturele speelveld in Brugge? Welke impact had de titel van Culturele Hoofdstad? Welke impulsen kregen het beleid, de cultuurhuizen en hun programmatie? En we kijken ook vooruit. Moeten we doorgaan op het huidige elan en de koers volgen die ‘Brugge 2002’ in gang heeft gezet? Of moeten we bijsturen? Wat kan of moet beter en anders? 

We nodigden schrijfster Dalilla Hermans uit om enkele toekomstwensen te formuleren voor de stad waar ze sinds kort woont. Op dinsdag 22/2/2022 gaat moderator Mieke Dumont hierover in gesprek met 4 gasten. Thema’s als imago & profiel van de stad (vs. realiteit), leefbaarheid vs. (cultuur-)toerisme en toegankelijkheid voor en betrokkenheid van de Bruggelingen m.b.t. het cultuurleven passeren de revue. Nadien schrijft Dalilla Hermans een essay, dat gepubliceerd wordt in Exit-magazine als ‘verjaardagswens’ voor de stad.

Deelnemers aan het debat zijn:
– Patrick Moenaert: toenmalig burgemeester
– Dominique Savelkoul: directeur Mu.Zee, vroeger actief als kabinetsmedewerker Sven Gatz (minister Cultuur) en verder ook bij The London Philharmonic Orchestra, The National Gallery Londen, RuhrTriennale, Koninklijk Ballet Vlaanderen,… woont sinds een paar jaar in Brugge)
– Nina Everaert: aka Doorn Roosje, jonge Brugse slamdichter
– Wannes Loosveldt: DO vzw, Team Damp, Culture Crossing, event organizer en ondernemer.

Met dit initiatief willen De Republiek, Avansa regio Brugge en Concertgebouw Brugge het publieke debat rond cultuur warm houden én een paar steentjes bijdragen – en eventueel verleggen – tot het verdere traject van de mooie cultuurstad die Brugge is. 

PRAKTISCHE INFO
Dinsdag 22/2/2022 – 20u
Kamermuziekzaal Concertgebouw Brugge, ’t Zand 34, 8000 Brugge
tickets: 5 euro / www.avansa-brugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: