Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Ninalotte Roose maakt acteerdebuut in film ‘Bittersweet Sixteen’

‘Alle kansen met open armen ontvangen’

Ze sierde als fotomodel al menige keren de pagina’s van internationale modemagazines, nu kun je de Brugse Ninalotte Roose ook aan het werk zien als actrice in haar filmdebuut ‘Bittersweet Sixteen’, een tienerkomedie van Jan & Ann Verheyen en Lien Willaert. ‘Acteren en modellenwerk gaan mooi hand in hand; modellenwerk is eigenlijk ook een vorm van acteren, gewoon minder expressief en intens’, aldus de 19-jarige dochter van muzikant Kries Roose. The sky is the limit!

EXit: Is dit je acteerdebuut op het witte doek? Of had je ergens onderweg al ervaring opgedaan?

Ninalotte Roose: ‘Bittersweet Sixteen was voor mij niet enkel mijn eerste acteerervaring, maar ook mijn allereerste auditie. Een interesse in acteren is er wel altijd al geweest, dus ik ben heel dankbaar voor hoe de familie Verheyen zoveel nieuwe, frisse gezichten en ‘first-timers’ in de filmwereld met open armen verwelkomd heeft. Er is geen mooiere leerschool dan op zo’n professionele set staan met een beetje tijds- en prestatiedruk; je wilt elk moment het allerbeste van jezelf geven voor het team, en in combinatie met Lien Willaert die me vooraf onder haar vleugels heeft genomen voor wat aparte oefensessies, kan ik met zekerheid zeggen dat ik nog maar zelden op zo’n korte tijd zoveel heb bijgeleerd.’

EXit: Hoe ben je bij de familie Verheyen terechtgekomen?

Ninalotte: ‘Mijn verhaal over hoe ik in dit mooie project ben beland wijkt een beetje af van de meeste castleden. Op het moment dat alle voorbereidingen voor de audities plaatsvonden, zat ik al een half jaartje voor modellenwerk in Parijs. En het toeval wou dat ik net het weekend van de audities drie dagen  thuis was om mijn familie te zien. Mijn mama heeft een gemeenschappelijke vriendin met Lien, en tijdens een wandeling met hun drietjes had Lien al eens laten vallen dat ze bezig waren met audities voor hun nieuwe tienerkomedie en welke typetjes ze daarvoor zochten. Mijn mama informeerde de avond voor de auditie bij Lien of het een optie was dat ik nog heel last minute deelnam, nadat ik liet blijken hoezeer ik dit eens wou proberen. Intrinsiek was ik na de tweede ronde afgevallen, maar ben dan opnieuw door Lien gecontacteerd toen ik al terug in Frankrijk was. Ik ben dan via Google Meet op miraculeuze wijze toch geselecteerd uit 1.500 kandidaten om de rol van Astrid te vertolken!’

EXit: Hoe verliepen die audities? Zenuwachtig hiervoor of straalde je eerder een Olympische kalmte uit?

Ninalotte: ‘Alhoewel de audities door de vele deelnames best druk en chaotisch verliepen, laat ik zenuwen zelden de bovenhand nemen. Zeker in het geval van een auditie als deze is twijfelen aan je eigen potentieel allesbehalve constructief. Voor veel jongeren ging de auditie gepaard met heel wat stress en emotie, maar ik liet me zowel tijdens de audities als de hele zomer lang tijdens de opnames liever leiden door kalmte. Stress laat je al snel anticiperen op zaken, terwijl rust en vertrouwen in jezelf je een zekere sereniteit bieden en je zo meer gefocust kunt handelen in het moment. Als je opereert uit zo’n staat van zijn geeft het uiteindelijke resultaat ook altijd meer voldoening.’

EXit: Je speelt in deze jongerenkomedie de rol van Astrid, tha bitch. Hoe heb je je op je rol voorbereid?

Ninalotte: ‘Dit gaat misschien wat hand in hand met de innerlijke kalmte die ik steeds probeer te koesteren, maar liefst laat ik alles wat spontaan op me afkomen. Dit was ook van toepassing op de voorbereidingen voor mijn rol. Té veel voorbereiding kan in mijn ogen namelijk ook een averechts effect hebben. De aparte oefensessies met Lien in combinatie met het bekijken van een paar klassieke American highschool drama’s (‘Mean Girls’, ‘Heathers’, ‘Jawbreaker’…) hebben mij meer dan voldoende input gegeven om het personage Astrid leven in te blazen.’

EXit: Waren de opnames intensief?

Ninalotte: ‘De opnames waren best stevig, ja. Aangezien veel castleden zelf nog in het middelbaar zaten, en de school waar we draaiden ook enkel leeg stond in de zomer, hebben we de hele film gedraaid over een periode van 5 à 6 weken. De nachtopnames waren het meest intens; draaidagen die startten om 20 uur ’s en eindigden om 6 uur ’s ochtends schudden je bioritme toch wel wat door elkaar. Maar zelfs op die nachten kijk ik terug met zoveel liefde en warmte. Een topteam, en al was er vaak tijdsdruk, we hebben dit nooit zo op de set ervaren. De cast heeft zelden de stress gevoeld die er vaak wel heerste bij de crew, en dat toont in mijn ogen enkel hun oprecht professionalisme aan. Ik ben hen daar enorm dankbaar voor. Ze hebben op die manier voor ons gedurende de hele draaiperiode echt een ‘safe haven’ gecreëerd.’

EXit: Wat verwacht je zelf van de film? Het zijn natuurlijk niet de meest interessante tijden om je première te beleven… 

Ninalotte: ‘Als deze film jongeren én volwassenen een vorm van rust en amusement kan bieden in tijden als deze, dan zijn wij meer dan voldaan als cast en crew. Ik heb geen verwachtingen op het vlak van het ontvangen van al dan niet positieve reacties of complimentjes. Onze taak met deze film is om een publiek een fijne en luchtige tijd te kunnen bezorgen, punt. Ik moet wel zeggen dat ik op de première het niet had verwacht om zoveel lieve reacties te ontvangen. Dat was overweldigend en hartverwarmend. De première is inderdaad doorgegaan eind december 2021 met de nodige maatregelen en restricties om alles zo veilig mogelijk te houden, en een ‘afterparty’  was er niet, maar wij zijn alleszins enorm blij dat de zalen toch mogen openblijven. Voor jongeren en gezinnen is de winter hét gezelligste moment van het jaar voor bioscoopbezoekjes en culturele ontspanning.’

EXit: Smaakt dit naar meer op filmgebied?

Ninalotte: ‘Als er nieuwe kansen komen, ontvang ik die graag met open armen. Dat ik deze zomer met mijn gat in de boter ben gevallen, valt niet te ontkennen. Wat een geluk om als eerste ervaring meteen te mogen werken op zo’n professioneel niveau, met fantastische mensen. Het smaakt zeker naar meer en ik hou mijn ogen dus graag open voor nieuwe kansen. Hoewel ik de komende twee maanden wel weer even ga focussen op modellenwerk. Ik vertrek voor een 60-dagen contract naar Istanbul en ben heel benieuwd naar wat die ervaring me zal bieden…’

EXit: Wil je in de toekomst je modellenbestaan combineren met een acteercarrière? Of zou je resoluut voor één iets (willen) kiezen?

Ninalotte: ‘Als ik zou moeten kiezen, dan zou ik niet lang twijfelen. Op het vlak van creativiteit en persoonlijke inbreng kent acteren een veel diepere gelaagdheid. Je leert door het vertolken van fictieve personages jezelf ook beter kennen, en dat is zo boeiend. En daarbuiten is het ook zo fijn om voor een langere periode met één groot team naar een zo geslaagd mogelijk eindresultaat toe te werken. Maar als ik niet moet kiezen zoveel te beter, want ik doe het allebei enorm graag. Acteren en modellenwerk gaan ook mooi hand in hand; modellenwerk is eigenlijk ook een vorm van acteren, gewoon minder expressief en intens. Je kruipt eveneens telkens in een rolletje, met andere make up en kleren. In elk geval ben ik enorm dankbaar dat ik op deze leeftijd (19) al de kans heb gekregen beide gebieden te mogen verkennen… en ik hoop dat deze ervaringen voor mij louter het begin zijn van veel toekomstige exploratie.’ (ADC)

____

Volg Ninalotte op Instagram onder de naam @ninalottee

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: