Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Belpop uit de 80’s herleeft in de Stadsschouwburg

De jaren tachtig waren prachtig. Althans op muzikaal vlak. We denken dan ook met heimwee terug aan al die mooie muziek van Belgische makelij. Op zaterdag 22 januari 2022 worden we met graagte gekatapulteerd naar thee eighties: in de Stadsschouwburg brengen Marcel Vanthilt, Jo Lemaire, Peter Slabbynck en Elsje Helewaut onder het goedkeurend oog en oor van Gust De Coster hun beste nummers uit die periode.

Ere wie ere toekomt: het was radioman Gust De Coster die de naam ‘Belpop’ heeft bedacht, een noemer waar alle tricolore muziek uit ons landje (nog steeds) onder past. T.C. Matic, The Machines, Allez Allez, 2 Belgen, The Scabs, Red Zebra, The Kids, Luna Twist, Elisa Waut, De Kreuners en ga zo maar nog een tijdje verder. Elke groep kleurde dat grauwe decennium in met muziek die – vier decennia later – bijzonder goed de tands des tijds heeft doorstaan. In de Stadsschouwburg gaan vier protagonisten uit de eighties aan de slag met hun eigen nummers en verrassende covers. ‘Mijn broer Hans is al volop bezig aan de voorbereiding van ons optreden’, zegt Elsje Helewaut van Elisa Waut. ‘Zowel Marcel Vanthilt, Jo Lemaire, Peter Slabbynck als ik zullen elk een paar eigen nummers zingen, maar ook enkele nummers spelen uit de tachtiger jaren. Gust zal ons tussendoor interviewen. Het wordt een boeiende avond.’

EXit: Welke herinneringen koester je aan die 80’s-periode?

Elsje Helewaut: ‘Als ik aan die periode terugdenk, dan vind ik toch dat we mooie jeugdjaren hebben beleefd, zeker als je dat vergelijkt met hoe de jeugd nu alles moet ondergaan. Let op, er waren ook moeilijke momenten, het was niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar er was een bloeiende Belgische scene, er heerste veel creativiteit. Er wordt nu nog altijd veel inspiratie geput uit die periode.’

EXit: Koester je heimwee naar die tijd?

Elsje: ‘Het was een toffe tijd die de bouwstenen leverde voor ons verder leven. Chery (Derycke, haar man en bassist van Elisa Waut, NVDR) en ik waren toen ook net een koppel. We waren jong en de wereld lag nog aan onze voeten. In de huidige tijdsgeest zou ik nu niet meer jong willen zijn. We koesteren mooie herinneringen aan de jaren tachtig, maar ik probeer te leven in het nu. Ik ben geen nostalgisch type. Als ik negentig ben, zal ik misschien anders spreken. (lacht)

EXit: Verlang je weer naar het podium?

Elsje: ‘Mijn laatste optreden was ook in de Stadsschouwburg tijdens de uitreiking van de Brugotta Awards (september 2020). Met de Metronoomband van Steven Van Havere als begeleidingsgroep, die band heeft dat trouwens schitterend gedaan. Met mijn broer Hans zal het wellicht dichter bij het geluid van de eighties aanleunen, zoals in de beginperiode van Elisa Waut. Ik kijk er echt wel naar uit, want tot nu toe waren mijn optredens beperkt tot in mijn eentje zingen in de tuin en in de badkamer.’  

EXit: Ben je nog aan het broeden op nieuwe nummers?

Elsje: ‘In mijn binnenste ben ik altijd aan het broeden op nieuwe muziek. De goesting om te musiceren is steeds aanwezig en niet alleen voor Elisa Waut. De coronacrisis zorgde er wel voor dat ik niet altijd ruimte kreeg voor veel creativiteit. We runnen een winkel en een B&B en de coronacrisis heeft ons, net zoals voor vele anderen, voor heel wat uitdagingen gesteld. Weet je, ik heb nog maar onlangs Spotify ontdekt. Voor mij is dat een ware openbaring! Ik was daar eerst niet zo voor te vinden, maar onze cd-speler met 50 cd’s kan daar niet tegenop. Fantastische uitvinding! We zijn bij wijze van spreken van 50 naar 5 miljoen cd’s gegaan. Spotify heeft weer veel muziek in mijn leven gebracht en de band met muziek – vooral nieuwe – versterkt. Dat doet kriebelen om zelf weer iets te doen. Er is wel geen druk meer. Het maakt nu niet zoveel meer uit, we zijn toch al oud. Een jaar meer of minder, we malen er niet meer om.’

EXit: Elisa oud!

Elsje: ‘Haha, ja, maar ik voel me nog altijd zeer jong, hoor.’ (ADC)

_____

http://www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: