Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Vandewoude & Bosschaert & dappere duif

Een van de meest productieve Brugse jeugdauteurs, en illustrator, is Greet Bosschaert (1964). Eventjes nageteld komt ze in de buurt van iets meer dan 35 boeken. Beroepshalve is ze deeltijds aan de slag in het sympathieke ‘schrijfwinkeltje’ Symposium in de Oostmeers. Voor de andere helft illustreert ze vooral verhalen van collega-auteurs met een voorkeur voor de jongste lezers.

Zopas verscheen alweer haar nieuwste exemplaar, Duif en Muis, een schattig boekje van ruim 120 pagina’s waarvan het verhaal uit de pen is gekropen van die andere Brugse jeugdschrijfster Katrien Vandewoude. Bosschaert illustreert alweer met de voor haar zo typische collage-stijl.

Duif & Muis is een verhaal met verschillende lagen en gaat over opgesloten zitten en het uitbreken naar de vrijheid, een thema dat in coronatijden gevoelig ligt. Zowel in tekst als in beeld krijgen de duif en de muis elk een eigen persoonlijkheid. Een gastrolletje is er voor ‘de journalist(e)’ die hoopt dat ze met haar ‘schrijfsels’ iets in beweging kan zetten.

Wie is wie?

Bosschaert debuteerde in 2001 met Durf ik? en is de dochter van  kunstenaar Renaat Bosschaert (die in 2006 overleed).

Katrien Vandewoude (1955) groeide op in Opwijk. Van zodra ze kon lezen, verslond ze verhalen. Al haar boeken verzamelde ze in een grote houten kist die in de hoek van haar kamer stond. Talloze keren las ze de verhalen opnieuw. Later ging ze naar de bibliotheek, maar ze vond het nooit fijn om een mooi boek weer in te leveren. Toen ze ontdekte dat er een wereld in geschreven woorden bestond, begon ze er zelf een te schrijven. Met veel plezier maakte ze tekeningen bij haar verhaaltjes, maar de woorden lagen haar beter. Vandewoude studeerde geschiedenis aan de UGent en werkte een tijdje in de universiteitsbibliotheek. Daarna verhuisde ze naar Brugge. (LF)

____

‘Duif en Muis’, Katrien Vandewoude en Greet Bosschaert, De Eenhoorn, 128 blz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: