Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jephan de Villiers exposeert in Galerie Indigo

Nog tot en met zondag 9 januari 2022 loopt er in Galerie Indigo (Damme) een interessante expo met het werk van Jephan de Villiers.

Het werk van Jephan de Villiers is opgebouwd uit natuurlijke en sterke, maar toch ietwat vergankelijke, materialen. Hij werkt met aangespoeld hout uit de monding van de Gironde (FR) en uit de bossen van oa. het Zoniënwoud. Ook schors, pluimen, elfenbankjes, lege omhulsels van rogge-eitjes assembleert hij op een wonderlijke manier tot nieuwe entiteiten. Deze veelal kleinere objecten, zeer zorgvuldig bij mekaar gesprokkeld, vormen de sterkte van zijn werk. De combinatie van stoerheid en fragiliteit geven het geheel een bijzonder evenwicht.


‘Het werk van Jephan de Villiers is voor 100 procent het resultaat van zijn filosofische reflecties op het leven: een nederige, respectvolle manier van in het leven staan’, zegt Hilde Kuypers van Galerie Indigo. ‘We maken met zijn allen een klein, tijdelijk deeltje uit van dit immense universum. In dit grootse tijdsgebeuren zijn we maar een seconde van betekenis, en toch zijn we in die korte tijd een unieke schakel in het geheel.’

‘Vanwaar onze vaak niet-zorgvuldige manier van omgaan met elkaar? Vanwaar het onbegrip en de kortsluiting die vaak maken dat mensen niet écht met elkaar in dialoog gaan? Dit kan toch niet echt de bedoeling zijn. En wat doen we met de aarde? Ontbossing, vervuiling van wereldzeeën en rivieren … Het grote onrecht dat we de aarde aandoen en waarvan we de gevolgen nog maar net beginnen zien…Waar komt de superieure pretentie van de mens vandaan om onze omgeving slecht te behandelen? Die vragen maken het oeuvre van Jephan de Villiers razend actueel.’

‘De gestileerde figuren, kenmerkend voor zijn werk, staren ons verweesd aan, niet echt begrijpend hoe het zo ver is kunnen komen, niet wetend waar het naartoe moet. Toch is het werk van deze kunstenaar niet pessimistisch te noemen: een kinderlijke verwondering maakt zich immers meester van de figuren die zijn werk bevolken’, aldus Hilde Kuypers.


Jephan zijn werk is te vinden in musea in Brussel, Parijs en New York en komt vaak aan bod in grote thematentoonstellingen. Bronzen realisaties zijn permanent te zien in Brussel (onder andere metro Albert). De tentoonstelling in Galerie Indigo op het Damse marktplein loopt nog tot en met zondag 9 januari 2022. (RD)

____

De expo is te bezichtigen op donderdagmiddag van 14 tot 18 uur, op vrijdag van 11 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur, op zaterdag van 11 tot 18 uur, op zondag van 11 tot 18 uur, op maandag van 11 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur of op afspraak. Gesloten op 25 december 2021 en op 1 januari 2022. Meer info op www.indigoartgallery.be

Jephan de Villiers schenkt dit werk ‘ Messager du bout du monde II’ saan de vzw KetaKeti, om per opbod verkocht te worden. ‘Het is een uitstekende gelegenheid om een mooi werk aan te schaffen en het schoolproject waar ik al 21 jaar de voorzitter (en stichter) van ben, een boost in de rug te geven. Met de vzw Keta Keti betalen we de weddes van zeven leerkrachten in een afgelegen gebied in het voorgebergte van Nepal’, zegt Hilde Kuypers van Galerie Indigo.

____

www.ketaketi.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: