Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Strook, beeldhouwer van de tijd

‘Strook maakt hedendaagse kunst met een oude ziel’

Een van de toptentoonstellingen van dit jaareinde is ongetwijfeld It’s only a matter of time van kunstenaar Stefaan De Croock (1982) alias Strook die zijn silhouetten van sloophout aanbrengt in achtereenvolgens het Groeningemuseum, de zolder van het Sint-Janshospitaal en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dat levert een intrigerend wandelparcours op waarin Strooks werk uitstekend tot zijn recht komt. Volgens fotograaf Stephan Vanfleteren haalt Strook met zijn gave een splinter uit onze pijn. Nog voor de officiële opening waren al heel wat kunstwerken verkocht. Er bestaat geen excuus om deze expo niet te gaan zien. Een gesprek in schuifjes.

Beginperiode

‘Op school was ik constant aan het tekenen. Ik volgde Latijn-Wiskunde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Een logisch gevolg was de start van mijn studies als ingenieur, maar ik besefte al snel dat dit niks voor mij was. Ik ben toen naar Sint-Lucas in Gent gegaan voor een grafische opleiding. Na een aantal jaren werken als art director in een grafisch bureau, startte ik met een artistieke loopbaan. Naast het maken van eigen werk, tekende ik vaak live op events. We organiseerden zelf tentoonstellingen en kregen al snel goede reacties. De deelname aan The Crystal Ship in Oostende (in 2017) zorgde voor nog meer aandacht. Zo groeide ook de belangstelling in het buitenland.’

Drie locaties

‘We zijn lang bezig geweest met de voorbereiding van deze tentoonstelling. Het concept, een parcours over drie zalen en drie locaties, is spontaan gegroeid. De eerste keus was de Onze-Lieve-Vrouwekerk, maar de kans om ook in het Groeningemuseum en op de zolder van het Sint-Janshospitaal werk te presenteren, namen we er heel graag bij. Ik vind het een hele eer om op deze drie historische plaatsten in Brugge werk te mogen tonen.’

Obsessie met tijd

‘Tijd is iets wat je niet kunt vatten, en dat fascineert mij enorm. De zelfdoding van mijnbroer in 2012 heeft mij brutaal doen stilstaan bij het feit dat het einde van een leven onomkeerbaar is, ook al is er het verlangen om dat wel te kunnen. Men zegt dat tijd alle wonden heelt, maar dat geloof ik niet. Je moet het wel een plaats kunnen geven, zonder weg te lopen van het verdriet dat soms toch iets schoons kan zijn. Verdriet mag je toelaten. Die houding zit verweven in mijn werk.’

Citaat: ‘Strook maakt hedendaagse kunst met een oude ziel’

‘Als je de portretten ziet, vormen ze één geheel, maar elk stukje hout gebruik ik zoals ik het vind. De patina’s die er aan vast hangen, zijn alleen mogelijk door de tijd. Aan elk stukje hout hangt een geschiedenis vast. Zo heb ik planken van de scheepswerf van Gdansk (waar de Poolse vakbond Solidarnosc ontstond) gebruikt, net zo goed als ik hout gebruik uit een café in Kortrijk. De meeste geschiedenissen van het hout ken ik. Wie een werk koopt van mij krijgt er een biografie bij.’

De patina’s

‘De patina’s op het hout zijn eenmetafoor voor littekens of trauma’s die iedere mens meemaakt in zijn leven en je vormt tot wie je bent. Het vergankelijke kun je daarin zien. De mens met zijn krassen en littekens wordt in de Onze-Lieve-Vrouwekerk monumentaal voorgesteld. Die pijnen worden vaak weggestopt. Daarbij durven stil te staan en over praten is een sterktebod, vind ik.’

Boek Portraits

‘De voorbije jaren kreeg ik vaak aanbiedingen voor een boek over mijn werk, maar ik heb al die tijd de boot afgehouden. Het leek ons nu een mooi moment om een eerste boek met Hannibal Books uit te geven in het kader van de tentoonstelling met Musea Brugge. Het boek is een eerste introductie tot mijn oeuvre en biedt een kijk op mijn kunstenaarspraktijk van de afgelopen jaren. De mooie vormgeving werd verzorgd door Tim Bisschop uit Brugge. Samen met hem en de uitgeverij kozen we meteen voor het groot formaat zodat de foto’s beter tot hun recht zouden komen. Ook de teksten van Thijs Demeulemeester, Stephan Vanfleteren, Wannes Cappelle en Koen Van Damme vind ik bijzonder knap.’

Toekomst?

‘Ik ga blijven werken binnen dezelfde thematiek, maar daar is er nog veel onontgonnen terrein dat nog veel denkwerk vereist. Het zal een onderzoek blijven. Het is zeker niet zo dat ik op een bepaald moment zal uitmaken dat het werk af is.’

‘Ik ga wel uitbreiden naar het gebruik van andere materialen zoals marmer bijvoorbeeld. Het werk in het Groeningemuseum is daar een illustratie van. Op het vlak van materialen kan er nog veel gebeuren, maar dat zit nu nog in de fase van onderzoek. Er komt zeker iets concreets uit. Nu komt er een korte rustperiode, maar dan wordt het werken aan onze volgende tentoonstelling eind 2022 bij Diskus in Aalst.’ (LF)

Foto Mathias Desmedt

_____

Strook, It’s only a matter of time, Groeningemuseum, O.L.V.-Kerk, Sint-Janshospitaal, tot 6 maart 2022, info www.mindtheartist.be.

Bij de tentoonstelling hoort een publicatie, 59 euro, tweetalige editie, info www.hannibalbooks.be en www.strook.eu

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: