Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

In de naam van het zwaard

Hallebardiers, goed voor 500 jaar schermtraditie in Brugge

Zwaard, zoek het maar op, telt 18 definities in het Nederlands, gaande van ‘recht steekwapen’ tot ‘inwendig skelet van pijlinktvis’. Maar met zwaard bedoelen wij in eerste instantie het anderhalve meter lange steekwapen; geschikt voor de aanval in het kader van de schermkunst. De Brugse Sint-Michielsgilde bestaat 500 jaar en viert dat met een jubileumboek.

De oudste schermvereniging van Vlaanderen en wellicht zelfs van heel Europa ontstond in Brugge. Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de Sint-Michielsgilde van de Brugse schermers officieel erkend werd als vijfde wapengilde van Brugge.

Waar komt de bijnaam ‘Hallebardiers’ vandaan? Hoe komt het dat de oudste schermgilde precies in Brugge ontstaan is? Wat is een wapengilde of schermgilde precies? Welke toernooien worden georganiseerd bij de Brugse schermers? Op welke locaties toonden de schermers van de Sint-Michielsgilde zich ‘abel van den langhen Sweerde’? Wat is het verschil tussen een hofdegen en een schoolzwaard? Voer voor een stevige studie in een stevig boek…

Weinig wapens spreken zo tot de verbeelding als het zwaard, het symbool van macht en weerbaarheid. Twee gekruiste zwaarden symboliseren een strijd op het slagveld. De vrijmetselaars  gebruiken het zwaard dan weer als symbool voor ‘een vrij man’. Historisch gezien is het zwaard van koning Arthur, Excalibur, nog altijd zoek zodat om de haverklap iemand meent dé vondst te hebben gedaan. Tenslotte kun je ook iets ‘te vuur en te zwaard’ bestrijden.

Visitekaartje

Veel literatuur over de Brugse Hallebardiers bestaat er niet. Heemkundige Antoon Viaene was de eerste die in 1963 een uitvoerig artikel wijdde aan ‘De Brugse Hallebardiers 1444-1905.’ Drie Hallebardiers (Bjorn Hinderickx, Bert Gevaert en Hannes Dendooven) sloegen de handen in mekaar en schreven de geschiedenis van de voorbije 500 jaar. De auteurs wilden niet meteen het definitieve naslagwerk naslagwerk schrijven. Daarom geen uitgebreid notenapparaat, maar wel een uitgebreide bibliografische lijst. Deze publicatie moet het visitekaartje worden van deze Brugse gilde. Daarnaast is het boek ook een kijkboek wegens talloos afbeeldingen en oude documenten. Het boek is dan ook geschreven voor een breed publiek, opgebouwd in tien hoofdstukken met een eigen chronolgie. Het voorwoord is geschreven door de Brugse historicus Jan Dumolyn. Hij betreurt en passant dat de Sint-Michielsgilde steeds in de schaduw is blijven staan van de eerbiedwaardige schuttersgilden ‘zoals de Sint-Sebastiaans- en de Sint-Jorisgilde’. Hij noemt het boek ‘een welverdiend jubileumboek’. (LUC FOSSAERT) (Foto EDM)

____

Hallebardiers, 500 jaar Brugse schermtraditie onder de vleugels van Sint-Michiel, verkrijgbaar in de Brugse boekhandels

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: