Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge koopt waardevol vel uit handschrift van Gruuthuse

Een onwaarschijnlijke buitenkans: zo noemen de verantwoordelijken van de Brugse Stadsbibliotheek en Musea Brugge de recente aankoop van een vel uit het beroemde handschrift van Gruuthuse. Het zeer waardevolle document beleefde een odyssee van 500 jaar vooraleer thuis te komen in Brugge. Kwaliteit mag iets kosten: aankoopprijs 35.000 euro.

Musea Brugge en de Openbare Bibliotheek hebben dus samen een vel aangekocht afkomstig uit de voormalige bibliotheek van Lodewijk van Gruuthuse. Ze trokken daarvoor naar het Londense Bloomsbury en kochten er op een veiling een zogenaamd folio (of vel) uit een handschrift over het leven van de Heilige Catharina van Siena, dat hier ooit (in 1475) werd gemaakt. Door deze aankoop is men nu honderd procent zeker dat dit vel uit de bibliotheek van Lodewijk van Gruuthuse komt. Drie jaar geleden kocht Brugge al een manuscript dat toebehoorde aan Gruuthuse, ‘Pénitence’. Ook dit vel zal om de drie jaar getoond worden in de permanente opstelling in het Gruuthusemuseum.

Mystieke bruiloft met Christus

Het woordje buitenkans is hier op zijn plaats. Er doen zich maar zelden kansen voor om werk uit de befaamde Gruuthusebibliotheek aan te kopen. Na Lodewijks overlijden in 1492 kwam het grootste deel ervan in handen van de Franse koning Lodewijk XII. 120 van de 200 handschriften zitten vandaag nog steeds bewaard in de Nationale bibliotheek van Frankrijk. Ook het handschrift waaruit dit vel komt, bevindt zich in die collectie. Het Gruuthusevel is nu voor een eerste periode te zien in het museum in zaal 4. Bovendien is op de versozijde van het folio een zogenaamd halfbladminiatuur getoond dat één van de meest spraakmakende passages uit het leven van de Catherina verbeeldt: haar mystieke bruiloft met Christus. (LF) 

_____

http://www.museabrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: