Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge eert misdaadauteur Pieter Aspe op zondag 31 oktober

‘De cirkel van de troost’: onder die noemer zetten Aspe NV, Stad Brugge en Brouwerij Omer Vander Ghinste op zondag 31 oktober een hommage aan de overleden schrijver Pieter Aspe (1 mei 2021) op het getouw. In de Gotische Zaal van het Brugse Stadhuis kan iedereen terecht voor de boekpresentatie van Van In Episode 5, het allerlaatste boek dat Vlaanderens meest succesvolste misdaadauteur schreef voor zijn dood.

‘In 2020 zou Pieter Aspe zijn 25-jarig schrijverschap gevierd hebben met een groot feest voor zijn lezers’, zegt Aspe-uitgever Karel Dierickx. ‘Door de Covid-19-pandemie is dat er helaas niet meer van gekomen. Door diezelfde omstandigheden was het niet mogelijk voor fans om hen een laatste eer te betuigen bij zijn uitvaart. Op zondag 31 oktober zullen zijn talrijke en trouwe lezers de gelegenheid krijgen om hun held te vieren, bij de boekpresentatie van Van In Episode 5, het allerlaatste boek van Pieter Aspe.’

Bezoekers zullen doorlopend welkom zijn van 11 tot 17 uur in de Gotische Zaal van het Brugse Stadhuis, waar ze een aandenken zullen krijgen aan de meester van de misdaadliteratuur. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de Heilig Bloedkapel te bezoeken, op een boogscheut van het Stadhuis. Op die manier is de cirkel rond: de plaats waar Pieter Aspe zijn allereerste misdaadroman ‘Het vierkant van de wraak’schreef.

Oproep

Wie ooit als figurant meespeelde in de tv-reeks Aspe op VTM, is vriendelijk uitgenodigd op zondag 31 oktober 2021 om 13.45 uur in het Brugse Stadhuis. Het is de bedoeling dat er een groepsfoto kan worden gemaakt van alle figuranten. De eerste aflevering werd uitgezonden op 13 februari 2004. De laatste opnames dateren van 8 november 2013. In totaal werden 127 afleveringen ingeblikt, goed voor tien seizoenen.

Belevingstocht van S-wan: Moordmysterie in de stad

Naar aanleiding van het laatste Aspeboek lanceert de Brugse gidsenvereniging S-wan die dag een heuse belevingstocht. Al 15 jaar biedt S-wan themawandelingen aan elke bezoeker van de Breydelstad. Deze Aspewandeling is een moordmysterie geïnspireerd op het laatste boek waarbij de S-wangidsen je door de historische binnenstad meeloodsen langs iconische plekken uit de tv-reeks, de boeken en het leven van de auteur. Op zondag 31 oktober kan het zelfs gratis. ‘Wie heeft de moord gepleegd?’is het thema van deze belevingstocht.

Postuum

Pieter Aspe (1953 – 2021), meestgelezen en best verkochte misdaadauteur in Vlaanderen, stierf op 1 mei 2021. Hij legde de laatste hand aan zijn manuscript enkele dagen voor hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Het boek Van In Episode 5 verschijnt postuum en is het sluitstuk van de nieuwe reeks rond de eigenzinnige ex-speurder Pieter Van In die oorspronkelijk uit 10 boeken zou bestaan. Pieter Aspe debuteerde in 1995 met het boek Het vierkant van de wraak. Met Van In Episode 5 maakte hij de cirkel rond. (ADC)

(foto EDM)

____

http://www.brugge.be

2 Reacties op “

 1. Stalpaert Greta 01/11/2021 om 10:49

  Zondag 31 oktober bezocht ik de postume hulde aan Pieter Aspe in het stadhuis van Brugge als eerbetoon
  Voor de overleden misdaad auteur.
  Nu stond er in jullie artikel dat een aandenken voorzien was voor wie dat deed !
  Spijtig genoeg was dit alleen bij aankoop van het boek ! Ik zou het krijgen van mijn kinderen als kerstgeschenk !

  Dus geen aandenken gekregen
  Spijtig!
  Is er dan geen mogelijkheid om toch dit aandenken toch te verkrijgen ?
  Grtjs

  Like

 2. lfossaert 02/11/2021 om 08:52

  Beste

  contacteer 0495 37 35 28….

  Like

%d bloggers liken dit: