Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Anna Vercammen: ‘Spatjes heimwee naar de jaren negentig’

De Brugs-Gentse theatermaakster en dichteres Anna Vercammen (°1982) speelt het komende cultuurseizoen een thuismatch met verlengingen. Corona 2020 doorkruiste immers haar artistiek parcours, dat ze uitgetekend had voor Cultuurcentrum Brugge. Dat haar bedankte met de uitgave van een dichtbundel. Zelf noemt ze het ‘Kort hechtingsproza voor wildplassers & exoten’.

In deze pittige bundel haalt ze herinneringen op aan haar tienerjaren in deze stad en de jaren dat ze er terugkeerde (uit Gent) om op adem te koen na de dood van haar moeder. Vandaag resulteert dat in een rake en heldere dichtbundel.

Anna Vercammen: ‘Dichterschap is een oude kinderdroom van mij en het Cultuurcentrum gaf mij het nodige duwtje in de rug. Ik schreef al teksten op de ramen vanmijn’ (Biekorf)pleintje en voor het fotoproject ‘Sluitertijd’, hetfotoproject aan de muren van de vroegere Gistfabriek. Deze bundel zie ik als een ode aan het opgroeien in deze stad. Ik droom dan ook dat we de komende tijd ‘een revelanche’ beleven, een tijd die bruist van leven en nabijheid.’

Of deze bundel zich laat lezen als poëzie dan wel proza is hier geheel bijzaak. Een van de mooiste teksten heet ‘Vier op een rij’ (p. 39) en goochelt met ontroering. De overige 26 stukjes spelen met woorden en ideeën die samen een beeld geven van haar herinneringen aan deze stad tijdens haar tienerjaren. Een bundel klein maar fijn. (LF)

____

‘Kort hechtingsproza voor wildplassers & exoten’, een uitgave van Cultuurcentrum Brugge. Te koop in De Reyghere, Raaklijn en de Brugse boekhandel De Meester, www.exooten.be

Foto EDM

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: