Het recent verschenen boek ‘De Kust, 4 augustus 1945’ is uniek om meerdere redenen: het meet 30 bij 40 cm en weegt meer dan 3 kilogram. Maar wie dit gewicht torst, ontdekt een onbekende wereld van 83 luchtfoto’s van de Belgische kust, van Amerikaanse makelij, gemaakt op 4 augustus 1945.
Voor het ontstaan van deze bijzondere fotocollectie keren we terug naar de naoorlogse dagen van augustus 1945. Bij gebrek aan gedetailleerde kaarten fotografeerde een Amerikaanse (omgebouwde) bommenwerper heel Europa, IJsland en Noord-Afrika. Op 4 augustus kwam de Belgische kust aan de beurt.
Maken we nu een sprong naar 17 december 2019. Enkele archeologen van de Gentse universiteit onderzoeken tienduizenden luchtfoto’s, waaronder de hele kustlijn, genomen door de Amerikaanse luchtmacht. Het resultaat is verbluffend. De foto’s zijn bovendien op groot formaat weergegeven en leveren een schat aan informatie op. Opvallend is dat de kustlijn, op Oostende na, nog behoorlijk intact is gebleven. Op sommige foto’s zijn mensen al lustig aan het zonnebaden.
De foto’s onthullen ook wat architectuur toen betekende. Een vergelijking met de huidige Atlantikwall is hallucinant. Voor dit boek werd een selectie gemaakt van 83 luchtfoto’s die de hele kustlijn dekt. Het boek bevat ook nog enkele essays over de Atlantikwall, het kusttoerisme en ‘De zomer van de vrijheid’. Een boekenkolos uit de betere doos. (LF)
_______
‘’De Kust 4 augustus 1945’, 264 pagina’s, uitg. Tijdsbeeld, auteurs Wouter Gheyle, Birger Stichelbaut, Jeroen Cornilly en Mathieu De Meyer. 59,90 euro.