Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘De poreuze stad’ kerft en zalft

Sinds mei nodigt ‘Triënnale Brugge 2021: TraumA’ bezoekers uit om in dialoog te treden met hun dromen en angsten, verlangens en verborgen geschiedenissen. Parallel met het hedendaags kunst- en architectuurparcours in de stad, valt er tot 26 september in de Poortersloge een intiemere, maar daarom niet minder intrigerende kijk op het thema te ontdekken, de expo ‘De poreuze stad’.

Aan de Poortersloge kleeft een rijke geschiedenis. Gebouwd tussen 1395 en 1417 in opdracht van de Brugse Poorters, functioneerde het pand eeuwenlang als draaischijf voor internationale handel. Later bood het onderdak aan de Vrije Academie en het Algemeen Rijksarchief om vanaf 2018 een bestemmingswijziging te maken naar toonplek voor hedendaagse kunst.

De gelaagde historiek van de gebouw vormt het ideale decor voor ‘De poreuze stad’, een overzichtstentoonstelling die de ambivalente thematiek van deze triënnale verder uitdiept. Een veertigtal werken, voornamelijk van Belgische namen of uit Belgische collecties, verweven er de droom en nachtmerrie. Bloemrijke taferelen staan in contrast met donker geboend brons, frêle tekeningen met fotografische stills die herinneren aan een verlaten plek. Langsheen acht ruimtes verken je sculpturen, foto’s, tekeningen, schilderijen en video’s die thema’s als verwondering, bedreiging, natuurlijke of virtuele wereld blootleggen.

Met werk van Bilal Bahir, Semâ Bekirović, Rakel Bergman Fröberg, Willem Boel, Dries Boutsen, Jana Cordenier, Thierry De Cordier, Sarah De Vos, Lisse Declercq, Danny Devos, Joëlle Dubois, Kendell Geers, Daan Gielis, Geert Goiris, John Isaacs, Athar Jaber, Thomas Lerooy, Emilio López-Menchero, Enrique Marty, Cécile Massart, Hermann Nitsch, Ronald Ophuis, Štefan Papčo, Jasper Rigole, Sarah&Charles, Gregor Schneider, Mircea Suciu, Adrien Tirtiaux, Narcisse Tordoir, Ana Torfs, Gavin Turk, Ingel Vaikla, Caroline Van den Eynden, Anne-Mie Van Kerckhoven, Filip Vervaet, Julie Villard & Simon Brossard, Friederike von Rauch.

Rondleidingen en meer

Op 31 augustus en 7, 14 en 21 september, telkens om 17.00 uur, organiseert Triënnale Brugge een reeks curator’s tours aan ‘De poreuze stad’. Tijdens de rondleiding neemt een van de curatoren je mee op sleeptouw doorheen de zalen van de Poortersloge, waarbij er dieper wordt ingegaan op ‘TraumA’ en de geselecteerde werken. Meer info en tickets via http://www.ticketsbrugge.be

In september staan er ook een aantal evenementen op til, met eerstvolgend op 3 september om 20.00 uur een lezing door Hans Op de Beeck in het Concertgebouw. Met ‘Sea of Tranquility tot Danse Macabre’ geeft de Belgische kunstenaar een inkijk in zijn artistieke praktijk die zich uitstrekt van sculptuur tot aquarel, van foto tot video. Meer info en tickets via www.concertgebouw.be (RD)

____

‘De poreuze stad’ loopt nog tot 26 september in de Poortersloge (Kraanrei 19) en is gratis te bezoeken mits reservatie: http://www.triennalebrugge.be/poortersloge

Voor een volledig overzicht: bezoek triennalebrugge.be/events en ontdek alle activiteiten in het kader van ‘Triënnale Brugge 2021: TraumA’.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: