Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge galerie weekend zet kunst in de etalage

Een paar stevige stapschoenen en een nieuwsgierige blik. Meer is er niet nodig om op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september in de Brugse binnenstad te vertoeven voor de derde editie van ‘’Brugge galerie weekend’. Elf cultuurhuizen en galeries voor actuele kunst en design zetten hun deuren open en showen hun beste kunstcollecties. Iedereen is er welkom.

EXit: Wat is het uitgangspunt van ‘Brugge galerie weekend’?

Dan Declerck (Galerie Pinsart): ‘Brugge galerie weekend is gestart tijdens de Triënnale van 2018. Vanaf deze editie kwam ook het ‘inspired by’-label tot stand. Hierdoor zijn er heel wat meer, kunstgerelateerde, locaties te bezoeken tijdens de Triënnale. Maar ook los van de Triënnale vond het eerste weekend al plaats in 2019. Tijdens de vorige edities mochten wij telkens een groot aantal bezoekers ontvangen. Dit jaar wordt het de derde keer en ook nu verwachten we veel bezoekers. Iedereen is welkom om kunst op te snuiven in al zijn vormen.’

EXit: Wie neemt deel aan dit initiatief

Dan: ‘We tellen voor deze editie elf deelnemende cultuurhuizen en galeries voor actuele kunst en design waaronder Adornesdomein, Ballieu Gallery, Black Swan Gallery, Cultuurcentrum Brugge Het Atelier, Het Atelier Spin-off, Kunsthuis Mistral Melike, Galerie Pinsart, De Tank, Genthof 29 en Galerie Thomas Serruys. Iedere galerie brengt een specifiek aanbod naar voren. Op de website www.bruggegalerieweekend.be vind je een overzicht van de tentoonstellingen.’

EXit: Wat of wie zijn de blikvangers?

Dan: ‘Er is geen thema gekoppeld aan het galerieweekend. Iedere deelnemer heeft zijn eigen programmatie. Het zou ongepast zijn om een specifieke blikvanger op te noemen. De galeries synchroniseren hun openingsuren tijdens dit bewuste weekend zodat de bezoeker zijn eigen traject kan invullen. Nu meer bezoek toegelaten is, hebben de thuisblijvende, dubbel gevaccineerde, kunstliefhebbers geen excuus meer!’

EXit: Het initiatief situeert zich vooral in het ei (de binnenstad) van Brugge?

Dan: ‘Het was inderdaad de bedoeling om lokaties te vinden binnen loopafstand, maar dat kan ruim gemeten worden.’

EXit: Aangezien er zoveel galeries participeren, heerst er wellicht een goede verstandhouding tussen jullie?

Dan: ‘Het galerieveld is niet groot in Brugge. Daardoor kun je moeilijk spreken van concurentie. Iedere galerie volgt zijn eigen spoor. Dit kan alleen maar worden aangemoedigd. Er is, zeker in deze woelige tijden, nooit genoeg aan een gevarieerd kunst- en cultuuraanbod. Er mogen dus wat ons betreft gerust galeries bijkomen. Dat komt iedereen ten goede.’ (ADC)

____

Brugge galerie weekend 2021 op vrijdag 10 september van 18.00 – 20.00 uur, op zaterdag 11 en zondag 12 september van 11.00 – 18.00 uur. Alle info op http://www.bruggegalerieweekend.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: