Vlaanderen grossiert weliswaar meer en meer in leegstaande abdijen en kloosters, maar nieuwe bestemmingen vinden voor dit soort gebouwen loopt niet van een leien dakje. Zo staat sinds 2014 in de Boeveriestraat de ongerepte site van de Sint-Godelieveabdij, 11.000 vierkante meters groot, te wachten op ideeën. Nu is er al een concreet plan uitgewerkt dat deze site een nieuwe toekomst zal bezorgen, met dank aan Toerisme Vlaanderen.
De Brugge Foundation had enkele jaren geleden al het pad geëffend, maar uiteindelijk was Toerisme Vlaanderen bereid middels erfpacht het complex te beheren. Mogelijke speculanten zijn er dus aan voor hun moeite. Dit moet een plek worden voor meerwaardezoekers en niet voor massatoerisme, zo luidt de klok. Stilte wordt hier de grote troef.
Vlaanderen telt 2.600 religieuze plekken, afkomstig uit het rijke Roomse leven. In Brugge zelf is 25 procent van het erfgoed religieus gebonden. Met de site van de abdij (en de Kapucijnenkerk als toemaatje) krijgt Brugge een unieke site cadeau die tot acht jaar geleden nog bewoond was door zusters Benedictinessen. Deze kloosterzusters waren hier beland op het einde van de 16de eeuw, toen ze Gistel en de godsdienstoorlog ontvluchtten.
De hele setting van de abdij oogt vandaag nog zeer intact met behoud van het oude meubilair, de Delftse tegeltjes, de schilderijen van Roomse kleppers en een ingerichte keuken. Een absolute blikvanger is de kerk.
Het vorige stadsbestuur was het project weinig gunstig gezind. Concrete plannen belandden in de lades en het proces stokte. Het nieuwe stadsbestuur stak er wel vaart in en de deal met Toerisme Vlaanderen, die de site zal beheren, was vrij vlug getekend.
Aankopen is één, nieuwe bestemmingen vinden is een ander paar mouwen. Daarom roept men de hulp in van de bewoner en de bezoeker en dat kan nog tot 12 september. De deuren van de abdij, kapel en kerk en bijbehorende tuinen, gaan open. Intussen kan de (meerwaarde)bezoeker meedenken over passende projecten die het authentieke karakter niet bedreigen. Intussen worden al renovatiewerkzaamheden gepland die een kleine vijf jaar zullen duren. (LF)
Beste,
Ik wou U vragen er op te letten dat er meer belang gehecht wordt aan de leesbaarheid van de in kleur gedrukte titels in de in en uit -agenda
LikeLike