Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Gratis expo in Stadsarchief (Burg)

Negen Brugse wielerhelden vormen droomploeg voor het WK

Zonder twijfel is het WK wielrennen straks in september een van de grootste naoorlogse evenementen dat ooit in Brugge zal plaatsvinden. Gelukkig staat Brugge er niet alleen voor, want een deel van het parcours situeert zich ook op het grondgebied van Knokke en Damme waardoor deze steden ook mee aan de organisatietafel zitten. Het Stadsarchief organiseert van 3 september tot en met 14 november op de Burg een boeiende expo onder de titel ‘Een droomploeg voor het WK’ waarbij het wereldkampioenschap op een originele manier in de spotlights wordt geplaatst.   

Voor de sportfanaten in het algemeen en de wielerliefhebbers in het bijzonder eerst de praktische gegevens: tussen zondag 19 en zondag 26 september vindt de 94e editie van het UCI wereldkampioenschappen wielrennen 2021 plaats in Vlaanderen. De regio werd gekozen naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het wereldkampioenschappen wielrennen. De tijdritten in het begin van deze wielerweek krijgen als startplaats de zeedijk van Knokke toegewezen, de streep van de aankomst ligt op het Brugse ’t Zand (ter hoogte van de Wibra). Op zondag 19 september mogen de ‘elite mannen’ (denk Wout van Aert, Filippo Ganna, Remco Evenepoel (?) vlammen tegen de chrono op het meer dan 43 kilometer tellende parcours. De dagen nadien schieten de heren U23, elite vrouwen, junior vrouwen, junior mannen en de gemengde ploegen in hun klikpedalen en in actie. Vanaf vrijdag 24 voltrekt de wegrit zich op grondgebied Antwerpen en Leuven. Nu al spanning verzekerd!

Titel

Het Stadsarchief doet ook een duit in het sportieve zakje. Onder de titel ‘Een droomploeg voor het WK: 9 Brugse wielerhelden’ zal het Stadsarchief in samenwerking met KOERS Museum van de Wielersport, Toon Duyck en de Stad inspelen op negen Brugse wielerhelden die samen honderd jaar wielergeschiedenis overbruggen. De negen geselecteerden zijn Kamiel Van de Casteele, Hilaire Couvreur, André Leliaert, Albert Ramon, Georges Vandenberghe, Guido Reybrouck, Wilfried David, Michel Vanhaecke en de huidige WK-ambassadeur Jens Keukeleire. ‘Deze negen sporters vormen een droomploeg voor het WK, stuk voor stuk mannen die het peloton ver achter zich laten. Ze behaalden allemaal grote zeges en zetten Brugge daarmee op de kaart als wielerstad’, zegt schepen van Sport Franky Demon.

De expo op de Burg loopt van 3 september tot en met 14 november en belicht hun triomftochten en boeiende levensverhalen. Ze leggen soms grote drama’s bloot, maar zijn ook doorspekt met de nodige humor. Bij elke renner krijg je naast zijn verhaal ook prachtige foto’s en een unieke cartoon van Marec te zien. Sprekende objecten uit de collecties van de renners, hun nazaten, verzamelaars en KOERS dompelen de bezoeker onder in de wielersfeer. ‘Dat is nog niet alles. In een knusse stadssofa voor de televisie kan de bezoeker prangende momenten uit de carrières van onze Brugse wielerhelden herbeleven of er luisteren naar de interessante podcast die Charlotte Van Tuyckom van Howest maakte. Zij raakt niet alleen de koers aan, maar ook alles wat er bij komt kijken: de media, begeleiding, materiaal, het leven na de koers … Tot slot krijg je ook de oudst bewaarde fiets van Brugge te zien. Redenen genoeg dus om een sprintje te trekken naar het Brugse Stadsarchief’, aldus schepen van Cultuur Nico Blontrock. (ADC)

_____

Stadsarchief Brugge (Burg 11A, 8000 Brugge) van 3 september tot en met 14 november, dagelijks van 9.30 tot 17.00 uur, gratis, http://www.brugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: