Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Sammy Baloji in Zeebrugge

In het kader van Beaufort staat op het strand van Zeebrugge een werk van de Brussels-Congolese kunstenaar Sammy Baloji, een creatie voor Beaufort en het resultaat van een samenwerking met In Flanders Fields Museum waar Sammy vanaf 2 juli artist in residence is en waar een gelijkaardige installatie zal te zien zijn als in Zeebrugge.

Sammy Baloji is een grote naam. Hij stond enkele jaren geleden op de Biënnale van Venetië. De Tate Modern kocht onlangs een werk van hem aan. In het kader van zijn residentie bij Flanders Fields en zijn werk voor Beaufort (en voor Congoville in Middelheim) was er een nauwe samengewerkt. Het werk in Zeebrugge verbindt de aanwezigheid van de munitiedump op de Paardenmarkt, het (vergeten) oorlogsverleden van de Brugse zeehaven en de aanwezigheid van Congolezen aan de IJzer met elkaar.

Voor de structuur liet Baloji zich inspireren door de ‘Wardian case’, een glazen transportkist die werd gebruikt om exotische planten te beschermen tijdens koloniale zeetransporten naar Europa. De vorm van de sculptuur doet denken aan die van Congolese mineralen, terwijl de planten die erin zijn ondergebracht uit hetzelfde land zijn verbannen. De tijdelijke beschermende kist heeft parallellen met de tijdelijke bescherming en het dumpen in zee van toxische munitie. Het werk geeft een stem terug aan vergeten sporen uit het verleden, maar benadrukt ook hun effecten in een globale wereld en de actieve pogingen om dingen vergeten te maken. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: