Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuwe Cactuszaal (Kanaaleiland) stoomt zich klaar

Nu is er vooral veel beton te zien, maar eind 2022 zal deze grijze massa aan het Kanaaleiland getransformeerd zijn in een nieuw ‘open huis’ voor Cactus Muziekcentrum. Een concertzaal voor 700 man, een podiumcafé met groot terras, repetitieruimtes en een administratieve thuisbasis zal dit gebouw herbergen. ‘We willen er een creatieve hub voor muzikanten en kunstenaars van maken waar iedereen zich thuis kan voelen’, zegt directeur Patrick Keersebilck.

Net zoals voor zo goed alle cultuurhuizen was het afgelopen coronajaar ook voor Cactus een annus horribilis. Afgelaste concerten en festivals waren hun deel en zorgden vooral voor veel stress en overbodig werk. Gelukkig konden Patrick Keersebilck en zijn team zich vastbijten in de bouw van de nieuwe, duurzame concertzaal. Na meer dan dertig jaar prominente aanwezigheid in de wereld van pop en rock was Cactus hoogdringend aan een eigen locatie toe. Met dit gebouw op een prima bereikbare locatie (want gelegen tussen de ringweg en Bargeweg en op een boogscheut van station en binnenstad) zet de vzw de stap naar een professioneel muziekpodium voor zowel binnen- als buitenlandse groepen. ‘Dit gloednieuwe centrum wordt in de eerste plaats de vaste presentatieplek voor de concertwerking van Cactus. Maar deze accommodatie zal ook een ondersteunende rol spelen in het artistiek ontwikkelingstraject van een aantal kunstenaars/muzikanten. Ze zullen hier in residentie aan frisse projecten kunnen werken voor ze op tournee gaan. Daarnaast willen we ons profileren als een open huis waar zowel het publiek als muzikanten ook op ‘niet-concertavonden’ terechtkunnen. Het Cactus Café krijgt hierin een centrale rol als laagdrempelige ontmoetingsplaats. De beste ideeën ontstaan vaak aan de toog’, zegt Keersebilck. ‘De bedoeling is om Brugge definitief op de kaart te plaatsen als stad voor hedendaagse pop en rock.’

Het prijskaartje is aanzienlijk: de bouw bedraagt nu al 5,8 miljoen euro (zonder meerkosten). Stad Brugge past 800.000 euro bij én het gebruik van de bouwgrond van Stad Brugge, de Provincie hoest 200.000 euro op en Vlaanderen komt over de brug met 1.174.000 euro subsidie. Afspraak in 2022! (ADC)

______

www.cactusmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: