Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Boek belicht de geschiedenis van Rock Torhout

Auteur en muziekhistoricus Jan Delvaux – de externe harde schijf van de Belpop – schreef met ‘Rock Torhout. Biografie van een verdwenen festival’ een vermakelijk boek(je) over de rijke geschiedenis van dit muziekevenement dat samen met Rock Werchter van 1977 tot 1998 een mooi muzikaal dubbelleven leidde. ‘Een eerbetoon aan 22 heroïsche festivaljaren in het Houtland’, luidt het.

Rock Torhout is het geesteskind van onder meer Noël Steen en kleurde 22 edities lang het festivallandschap. Samen met Rock Werchter zette het België op de kaart in Europa en de wereld. Goed voor 1.000.000 toeschouwers, 172 artiesten en 244 concerten. Belpopkenner Jan Delvaux verklaart het succes: ‘Liefde voor muziek, een neus voor kwaliteit en het nodige geluk. Die elementen zorgen ervoor dat Rock Torhout en Rock Werchter tijdens de jaren 80 van de vorige eeuw tot de grootste en interessantste festivals in Europa behoren. De formule – eenzelfde sterke affiche twee dagen na elkaar – verleidt grote buitenlandse namen om naar België af te zakken. In 1998 blijkt die gouden vondst echter niet langer betaalbaar. Het koningskoppel valt uit elkaar, Rock Torhout verdwijnt.’

Brugge-link

Een kwarteeuw later blijven alleen de herinneringen over. Tegen het vergeten bundelde Delvaux  – die in 2014 al een boek schreef over Rock Werchter – de erfenis van het West-Vlaamse festival nu in de publicatie ‘Rock Torhout. Biografie van een verdwenen festival’ waarin hij per editie de balans opmaakt van de artistieke en logistieke bijzonderheden, aangevuld met fijne zijverhalen, kleine trivia en getuigenissen van Torhoutenaren Maaike Cafmeyer, Hilde Crevits en Peter Vandermeersch die ook vaak te vinden waren op de festivalweide in de Hogestraat van wijlen boer Achiel Eecklo. Leuke Brugse weetjes: de groep St James had de eer om als band het festival – toen nog het Woodland Festival geheten – op zaterdag 9 juli 1977 te openen. Presentator van dienst was toen Marc Brabant, de muziekreporter die ons veel te vroeg is ontvallen. Een jaar later sierde Raymond van het Groenewoud & De Centimeters de affiche. Noël Steen leidde als organisator 22 edities in goede banen. Na het wegvallen van het festival in 1998 probeerde hij een jaar later met Torhout World (wereldmuziek) en Earect (hardcore en metal) nieuwe festivalinitiatieven uit, helaas met veel minder succes. In 2003 ging de NV Rock Torhout in vereffening en vond Noël een nieuwe adem als productieleider in het Concertgebouw en als projectleider evenementen van Brugge Plus. Sinds enkele jaren is hij met welverdiend pensioen. (ADC)

____

www.belpopbonanza.be (foto EDM)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: