Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nick Ervinck bezet de Adorneskapel

Spectaculaire beelden in de media toonden enkele weken geleden de verhuis van het praalgraf van Anselm Adornes uit de Jeruzalemkapel om grondig gerestaureerd te worden. De gapende leegte wordt nu ingevuld met een boeiende tentoonstelling van het werk van de West-Vlaamse kunstenaar Nick Ervinck. Nog tot 18 september onder de naam Oxymoron.

Nick Ervinck (°1981) is een Belgisch kunstenaar die woont en werkt in Lichtervelde. Zijn carrière begon als kind met een passie voor Lego. Hij volgde nooit de bouwinstructies, maar creëerde, bouwde en verbeeldde zijn eigen architectonische werken. Hij kwam voor het eerst in contact met de computerwereld op dertienjarige leeftijd, toen zijn ouders hun eerste computer kochten. Dat was het begin van wat voor Nick Ervinck een ware symbiose is tussen de werelden van technologie en creatie, tussen wetenschap en kunst. Zijn werk wordt herhaaldelijk bekroond met prijzen, de meest recente is de prestigieuze prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten 2020.

Zijn werk

Hoewel hij veel tweedimensionale werken maakt – computergestuurde foto’s, tekeningen, aquarellen en zelfs films – is Nick Ervinck bovenal een beeldhouwer. Hij wil een nieuwe taal ontwikkelen door te werken met verschillende vaardigheden en technieken, die hij in het uiteindelijke werk combineert of in opeenvolgende stadia op elkaar laat inwerken.

Oxymoron

Aan de hand van een dertigtal keramische werken, die voor het eerst worden tentoongesteld, neemt Nick Ervinck ons mee naar een wereld van tegenstellingen en contrasten, op de grens tussen de figuratieve en de abstracte kunst. Zijn werken wekken twijfel en vragen op. Nick Ervinck heeft onlangs de keramiek die hij als tiener leerde opnieuw ontdekt. Trouw aan de essentie van zijn artistieke taal.

De hedendaagse en soms futuristische wereld van Nick Ervinck vindt een mooie ‘tegendraadse’ weerklank in de authentieke middeleeuwse architectuur van het Adornesdomein. Het evenement is geïnspireerd op de Triënnale van Brugge 2021, die als thema TraumA heeft en de bezoeker meeneemt op een reis tussen droom en werkelijkheid, illusie en realiteit. (LF)

____

www.nickervinck.com en http://www.adornes.org

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: