Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kunstenaars pakken school Het Palet in met ‘Binnennatuur’

Kunst op school: de werken van acht kunstenaars krijgen in basisschool Het Palet in de Nieuwstraat 2 (in het Brugse centrum) een forum waarrond kinderen zullen werken. Van vrijdag 28 mei tot vrijdag 25 juni vormt de hele school het decor voor een circuit van conceptueel werk. ‘Binnennatuur’ kreeg de tentoonstelling als titel mee.

Elke klas of graad van Het Palet, van kleuter tot 6de leerjaar, gaat aan de slag met het oeuvre van een niet zo voor de hand liggende artiest. ‘Niet kopiëren, maar exploreren, filosoferen en interpreteren’, luidt de boodschap. Geen Van Gogh of Van Eyck, maar voor het grote publiek eerder onbekenden zoals Fang Lijun, Marisol Escobar, Calder, Joaquin Torres of Bernd Lohaus vormden de inspiratie voor de expo.

‘We kiezen om driedimensionaal te werken’, zegt Steven Decaestecker, leerkracht en een van de initiatiefnemers. ‘Het gaat om installaties die ruimte innemen en op die manier aan voorspelbare locaties in een school een verrassende functie of kader geven.’

De tentoonstelling draagt de titel ‘Binnennatuur’. Een onbestaand woord dat door de ritmiek van klinkers en medeklinkers toch bestaansrecht krijgt. ‘De term verwijst naar het materiaal waarmee we werken: aarde, hout, steen, water, geluiden van dieren. Het woord refereert ook aan de plek waar dit gebeurt: midden in de stad. We brengen buiten naar binnen. Ook de mens heeft een ‘Binnennatuur’ en die moet een uitweg vinden door creatief bezig te zijn. De kinderen doen aan introspectie en her-denken hun ideeën in vorm of kleur, zoeken compromissen en werken klassikaal een gedachte uit. Elk werk vult het andere aan of daagt het uit, het geheel wordt een vloeiende ervaring waarbij elk zintuig wordt aangesproken’, aldus Decaestecker. (ADC)

____

Praktisch: de tentoonstelling bezoeken kan van vrijdag 28 mei tot en met vrijdag 25 juni 2021. Dit kan elke werkdag (behalve op woensdag) tussen 16.00 en 17.30 uur. Reserveren is aanbevolen via www.paletbrugge.be, meer info op https://sites.google.com/paletbrugge.be/binnennatuur/homepage

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: