Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Fotografe Femke den Hollander zoekt de blauwe uren op

De Brugse fotografe Femke den Hollander pakt uit met een bijzonder project: van juli tot oktober 2020 zocht ze, met de camera van de smartphone in de aanslag, de avondlucht op om die digitaal te registreren. Tussen droom en werkelijkheid. Haar dagelijkse inzet resulteert nu in het boek ‘Goodnight’ waar die mooie beelden van gekleurde avonden een plaats krijgen naast (poëtische) teksten van bevriende schrijvers en dichters. En als de horeca straks weer open mag, dan komt er ook nog een foto-expo in de Grand Café van De Republiek.

Op stille warme zomeravonden en in regen en wind trok Femke den Hollander de hort op voor een Goodnight-date. ‘Mijn leeggelopen agenda zorgde immers voor rust en tijd voor vrij werk, waar ik anders niet vaak toe kom’, zegt Femke die een hart heeft voor culturele en maatschappelijke projecten. Elke avond maakte ze met haar telefoon een foto. Beelden van roze zonsondergangen, rivieren en vijvers, vuur op wolken, het avondblauwe licht op de bloemen in de tuin, hoge luchten en gevonden pluimpjes kregen een lichte bewerking en belandden op haar Facebookpagina. ‘Al snel begonnen mensen de avondfoto’s te volgen. Er kwam veel reactie, ook hele persoonlijke reacties. Vrienden lieten weten dat ze ernaar uitkeken om ‘s avonds een nieuwe foto te zien. Van andere mensen hoorde ik dat ze er troost in vonden.’

Een vleugje poëzie

Nadat ze een pak foto’s had gemaakt en op Facebook had gedeeld, besloot Femke de meest sprekende plaatjes in een boek te gieten. Sanne De Muynck stond in voor de vormgeving en liet de beelden tot hun recht komen in mooie bladspiegels. Foto’s zeggen vaak meer dan 1.000 woorden, luidt het cliché, maar toch vond ze dat er ook wel een streepje tekst bij paste. Ze contacteerde vrienden en schrijvers voor een vleugje poëzie en proza. Peter Verhelst, Stijn Tormans, Jan Devriese, Frederik Lucien De Laere, Harm Logghe, Joke Bruyneel, Lise Surmont, Sabine Forrier en Rein De Puysseleyr hapten toe. Zelf voegde Femke ook nog twee gedichten toe om het boek ‘Goodnight’ af te sluiten.

En er komt (nog) meer. Van zodra cafés en restaurants hun deuren weer mogen opendoen, organiseert De Republiek in haar Grand Café in de Sint-Jakobsstraat vanaf dag één een expo van haar fotoreeks. ‘Als het mogelijk is, willen we er ook een publieke nocturne aan koppelen. Naast een vrij bezoek aan de tentoonstelling zal het publiek die avond ook in Cinema Lumière terechtkunnen voor een avondvullend programma met woordperformances, gesprekken en muziek. Voor deze nocturne zal ik een kortfilm creëren die gebaseerd is op mijn beelden en de teksten die in het boek aan bod komen’, aldus Femke den Hollander. (ADC)

______

Het boek ‘Goodnight’ is te koop bij Boekhandel De Reyghere (Markt 12, Brugge) of bij Femke zelf via femdenhollander@gmail.com

www.femkedenhollander.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: