Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MOOOV 2021: 50 heel erg straffe films

Volgende week dinsdag 20 april opent MOOV haar jaarlijkse filmfestival. Voor organisator Benny Haesebrouck was het puzzelen naar oplossingen.  Hoe moeilijk is de voorbereiding geweest vroegen we hem.

Benny: ‘Onze artistiek leider zegt altijd dat hij vindt dat iedereen van onze collega’s een hoog AQ, anticipatie quotiënt, heeft. Het is een voortdurend bijsturen van gemaakte plannen, waarbij je telkens dingen voorbereidt met het idee in het achterhoofd dat je binnen een paar weken de plannen opnieuw mag overhoop halen of het roer mag omgooien. Maar dat is in andere sectoren zeker niet anders en ik vind dat we als culturele speler gewoon heel erg hard ons best moeten doen om dingen te organiseren binnen de geldende maatregelen. Met andere woorden: momenteel plannen we een online, digitaal festival waarbij we zoveel mogelijk raken aan wat een fysiek festival betekent. En we proberen aan te vullen met kleine vertoningen in openlucht, als het even mag.’

EXit: Hoe zijn de ervaringen met het online aanbieden van films?

Benny: ‘Dat is natuurlijk niet nieuw en er zijn al erg veel festivals en andere aanbieders voor ons geweest om films digitaal ter beschikking te stellen. Dit jaar nog zagen we Kortfilmfestival Leuven experimenteren met real-time vertoningen, waar wij dus ook voor kiezen, we zagen het JEF festival kiezen voor een klassieke video on demand-formule maar met heel toffe extra’s zoals de festivalbox voor kinderen thuis, we zagen Anima 10.000 kijkers halen. Mensen zijn zeker klaar om ook het MOOOV Filmfestival op die manier te beleven. Mijn enige bezorgdheid is dat we, als je de tijdlijn van de ganse crisis bekijkt, we waarschijnlijk geen slechter moment konden kiezen om nog een online festival te organiseren: Bruggelingen zullen met het eerste beetje goeie weer naar buiten trekken en we zijn met z’n allen in de allerlaatste rechte lijn aanbeland voor het einde van de crisis. Maar ik troost me met de gedachte dat we maar liefst 50 heel erg straffe films hebben die we exclusief online zullen aanbieden. En dat we heel veel leuke extra’s hebben die het fysieke festival misschien niet zullen vervangen, maar net op een heel andere manier zalen spelen met de verschillende manieren waarop we met elkaar kunnen interageren.  (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: