EXit, terug van (niet) weggeweest
Gegroet lezer, we zijn terug, en dan nog wel in een opgefriste lay-out. De vorige EXit dateert immers al van november 2020, een eeuwigheid. Er klonken toen al heel wat waarschuwingen, maar wij noteerden toch plannen voor ‘een veelbelovende (najaars) programmering van Cactus’ en het meerdaags jazzfestival Crossing Cultures. Bovendien ontvouwde Cactus haar definitief bouwplan voor een nieuwe concertzaal. Een beetje overmoedig beloofden wij zelfs dat Corona Iedereen Klassiek niet klein zou krijgen. Het liep helemaal anders, (bijna) alles ging op slot.
En toch biedt de huidige (zachte) lockdown niet alleen maar kommer en kwel voor de cultuursector. Zo bleek er, nogal onverwacht, heel wat ruimte voor forse beloften en extra-middelen. Huidig Minister van Cultuur, Jan Jambon (N-VA) toverde zelfs 167 miljoen euro uit de schrijnend lege staatskas voor wat heet eenmalige impulsen, een investering die we met zachte overdrijving historisch mogen noemen. Honderd miljoen uit dat pakket wordt bestemd voor culturele infrastructuur. Is dat de goede keus?
Er is ook goed nieuws voor Brugge en zijn vele musea. Ook zij passeren de kassa en krijgen 27,25 miljoen euro extra. Deze investering komt net op tijd. De plannen en de realisatie van het nieuwe museum (BRUSK) op de site Garenmarkt worden binnenkort opgestart. Intussen groeit er lokaal wat commotie rond dit dossier. Een aantal critici van onder meer BRUSK halen nu (rijkelijk laat) de strijdbijl boven. Zij vrezen collaterel damage wanneer de school in de Garenmarkt moet verhuizen naar de site-KTA, een eindje verderop. (Intussen heeft het bouwplan op de KTA-site de bouwvergunning gekregen).
Spijts de goede plannen en vooruitzichten kampen de musea, zowel hier als elders, met een terugval van bijna 90 percent. De grote schuldige in deze is de toerist die in normale tijden tekent voor ruim 80 percent van het lokaal toerisme, maar nu afwezig blijft.
Gelukkig is er in deze barre tijden de Openbare Bibliotheek die een jaar beleefde als geen ander. Vandaag draait de bib op een slanker regime met veel ontsmetten en veel ontleningen: vorig jaar telde de Biekorf 344.148, de filialen 330.329 ontleningen. De leescommunity Brugge Leest telt 250 stadslezers. Bemoedigende cijfers.
De huidige gang van zaken zet de mensen niet alleen aan het lezen, maar ook aan het schrijven, het publiceren gebeurt vaak in wat heet eigen beheer. Een greep uit de lokale aanvoer? Een opvallend debuut van kunstschilder Robert Devriendt(Maximes Obsessie), Marieke De Marémet het veelgeprezen Bult, Pascal Cornet met De Elfde Teen, (Schepen) Pieter Marechal met een politiek essay ‘Over Morgen’ (samen met Rik Torfs), Katrien Vervaele met haar ‘Vergeten verhalen van de zee’, Pierre Darge met zijn ‘Maskers & Monsters en we vergeten er nog een aantal. Nu wachten we nog op wat baldadige poëzie van Delphine Lecompte die ons een jaar lang mag verrassen.
Rest ons , lezer, de toekomst die nog onzeker oogt.(LF)
Vind ik leuk:
Like Laden...