Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Openbare Bibliotheek: Een jaar als geen ander

Troost in bange dagen, dat bieden de bibliotheken vandaag meer dan voorheen. De mooie jaarcijfers van de Openbare Bibliotheek 2020 illustreren dat, al gingen de deuren enkele maanden op slot. Vandaag draait de bib op een afgeslankt regime met een coronaproof parcours, ontsmette handen, inclusief een boekenmandje en een uitgetekende weg te volgen. Vooral het aanbod nieuwe boeken is een voltreffer. De stilte is er (weer) oorverdovend.

De cijfers en thema’s die uitgelicht worden, bevestigen dat 2020 een jaar als geen ander was. Boekenpakketten voor de afhaalbibliotheek online boekenproeverijen, tussendoortjes in veilige bubbels, winkelmandjes, …: het is de woordenschat van een coronajaar. Tegelijk is in 2020 gebleken dat de bibliotheek essentieel is. Inzetten op leesplezier en lezen als verbindende factor deed de bibliotheek  onder andere als organiserende partner van de leescommunity Brugge Leest, met 250 stadslezers. Succes! Vorig jaar tekende Biekorf voor 344.148 ontleningen, de filialen voor 330.329. De 91 medewerkers bemannen 219 openingsuren.

Brugge Leest

In navolging van Leuven Leest, Gent Leest en Antwerpen Leest is sinds 18 september 2020 ook Brugge Leest een feit. Het gelijknamige digitale platform, bruggeleest.be, is dé hotspot voor alles wat in Brugge beweegt op literair vlak. In de aanloop naar de lancering van het platform registreerden meer dan 200 mensen zich als Stadslezer. Ze delen er hun leestips en favoriete leesplekken. Zo vormen ze samen een Brugse leescommunity.

Leestips op maat dankzij Bieblo

Dankzij de nieuwe app Bieblo kunnen 6- tot 11-jarigen in de Biekorf en de Brugse bibliotheekfilialen voortaan spelenderwijs boeken vinden die aansluiten bij hun leeftijd en interesses. Nadat ze hun leeftijd hebben aangeduid, kiezen kinderen aan de hand van afbeeldingen welk soort verhalen ze leuk vinden. Op het einde – en dat is binnen de minuut – krijgen ze dan een digitale etalage met boeken die passen bij hun leeftijd en voorkeuren. Ze krijgen alleen maar boeken te zien die op dat moment in de bibliotheek aanwezig zijn.

Leesbeleid

De Openbare Bibliotheek Brugge wil het leesbeleid in Brugse scholen in kaart brengen. Hiervoor namen we enquêtes af in alle Brugse basisscholen. Bibliotheekmedewerkers stuurden de enquête niet online uit, maar gingen in gesprek met de directie en zorgcoördinator. Ze willen op basis van de resultaten de leerkrachten blijven ondersteunen en inspelen op de behoeften van leerlingen.

Nieuwe bib Xaverianen

In september 2020 werd het wijkcentrum Xaverianen officieel ingehuldigd. Nu heeft Sint-Michiels eindelijk weer een ruime en aantrekkelijke bibliotheek die voldoet aan de vereisten voor een moderne bibliotheekwerking.

Erfgoedcollectie

De Bibliotheek Brugge beheert een van de belangrijkste erfgoedcollecties in Vlaanderen beheert. De historische kern van onze erfgoedbibliotheek wordt gevormd door o.a. de bibliotheken van de voormalige cisterciënzerabdijen Ten Duinen (°Koksijde,1128) en Ter Doest (°Lissewege,1175). Vandaag huisvest Biekorf onder meer kostbare middeleeuwse manuscripten, incunabelen (boeken gedrukt voor 1501) en oude drukken en een indrukwekkende collectie historische kranten, Brugse privébibliotheken en het Guido Gezellearchief. Een aantal boeken en collecties zijn erkend als Vlaams Topstuk.

MMMONK

De Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Ten Duinen in Brugge en het Bisdom Gent slaan de handen in elkaar voor een ambitieus project rond hun middeleeuwse monastieke manuscripten. MMMONK wil de digitale beelden van 734 middeleeuwse manuscripten van de abdijen van Ten Duinen, Ter Doest, Sint-Baafs en Sint-Pieters ontsluiten en samenbrengen in een virtuele bibliotheek en kennisplatform via IIIF (International Image Interoperability Framework).Op het online platform MMMONK zullen onderzoekers wereldwijd hun expertise over de manuscripten kunnen samenbrengen. Maar even goed biedt IIIF tal van mogelijkheden op vlak van publiekswerking. Dit filmpje geeft je alvast een idee van hoe MMMONK de boekenpracht tot bij een ruim publiek kan brengen. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: