Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

BRUSK wordt een ‘een nieuw stuk stad’

Voormalig Bouwmeester Leo Van Broeck: ‘Het ontwerp van Robbrecht & Salens stak er met kop en schouder bovenuit’

Voor de acht leden van de beoordelingscommissie, voorgezeten door bOb Van Reeth, was het meteen duidelijk: het ontwerp voor een nieuwe Brugse museumsite op de gronden van de Garenmarkt was geen partij voor de overige teams.

Zowel architect Paul Robbrecht als Olivier Saelens hebben hier hun strepen reeds verdiend: de eerste met de bouw van het Concertgebouw, de tweede met het Rijksarchief langs de Predikherenrei. Zij moeten de komende drie jaar de Brugse droom waarmaken. Dat het Sint-Andreasinstituut intussen verhuist naar een nieuwbouw op de gronden van het vroegere KTA in de Jakobinessenstraat is in dit dossier bijna een detail. De nieuwe museumsite over 20.000 vierkante meter heeft een kostenplaatje van 47 mio euro voor rekening van Brugge en van Vlaanderen.

Voorgeschiedenis

De zoektocht naar een geschikte site voor de nieuwe tentoonstellingshal (Groeninge bis) heeft een voorgeschiedenis. Er werd jarenlang onderhandeld met scholengroep Sint-Trudo, maar de financiële eisen lagen te hoog voor het stadsbestuur. Voormalig burgemeester Renaat Landuyt intussen de kans schoon om de site van het KTA, ‘de Jakobinessestraat’, als piste naar voor te schuiven, maar ook dat voorstel genoot weinig steun. Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen verraste burgemeester De fauw met een ingrijpend voorstel: het Sint-Andreasinstituut verhuist naar de leegstaande site van het KTA, de nieuwe museumsite komt op de gronden van de Garenmarkt. Tot verrassing van velen stapte Sint-Trudo meteen mee in dit verhaal.

BRUSK, niet bruusk

 BRUSK (een acroniem waarbij elke letter staat voor een andere inhoud) is het langverwachte antwoord op een hoge nood voor museaal Brugge. De jammerklacht is bekend: bij elke belangrijke tentoonstelling gingen de deuren van het Groeningemuseum  onherroepelijk dicht, dit tot ontevredenheid van de cultuur minnende toerist.

De voorliggende architecturale plannen liegen er niet om, dit wordt een nieuw stuk stad zoals architect Paul Robbrecht benadrukt. Hier wordt gespeeld met twee museale zalen, badend in het noorderlicht, en gescheiden door een doorwaadbare passage, én uitlopend in een nieuw stadspark. Zeer opvallend is de dakbedekking, bestaande uit groen gekleurde ‘elektriciteitsopwekkende glasschaliën’ die het gebouw van duurzame energie zullen voorzien.  Het huidige Groeningemuseum krijgt mettertijd een hoognodige opfrisbeurt.

Conclusie

De aanwezige pers reageerde enthousiast op de plannen. ‘Met BRUSK vindt Brugge het museum opnieuw uit’ blokletterde De Standaard. De inplanting kon inderdaad moeilijk beter gekozen zijn, want deel uitmakend van een museumparcours dat loopt van het Sint-Janshospitaal tot de Garenmarkt. De verrijking voor Brugge is zonneklaar: Musea Brugge telt nu dertien museumlocaties, goed voor 74.000 objecten, en beheert daarmee één van de rijkste collecties in Vlaanderen. In 2024 bent u er welkom. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: