Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Solotentoonstelling Sylvie De Meerleer van 28 januari t.e.m. 7 maart 2021, Exporuimte Biekorf en Kunstenruimte Bogardenkapel

Cultuurcentrum Brugge biedt doorheen het seizoen tal van podia voor onontgonnen parels uit de beeldende kunsten. In voorjaar 2021 ontdekken kunstliefhebbers het intrigerend en beklijvend werk van kunstenaar Sylvie De Meerleer. “Huiskunstenaar van Cultuurcentrum Brugge Sylvie De Meerleer is de eerste Brugse Meester die solo exposeert in Kunstenruimte Bogardenkapel. Ze is meteen ook de eerste kunstenaar die in de nieuwe tijdelijke Exporuimte Biekorf werk mag presenteren”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

Brugse Meester

In de Bogardenkapel, het eerste luik van haar solotentoonstelling, toont Sylvie De Meerleer niet alleen werk, maar zie je haar ook in situ werken. In uiterste concentratie, met engelengeduld, maar ditmaal niet in volstrekte afzondering en stilte. Sylvie stelt zich uiterst kwetsbaar op. Zo kwetsbaar als het werk dat ze maakt. Ze creëert ter plekke één reusachtige spiraaltekening in ontelbare kleine stipjes op uiterst dun Japans papier. Het werk wordt groter dan ooit.

De-Centered Spirals

In Exporuimte Biekorf, het tweede luik binnen de solotentoonstelling, presenteert kunstenaar De Meerleer voor het eerst de serie De-Centered Spirals’. Haar onderzoek voor deze serie berust op de vraagstelling ‘Wat als het middelpunt van een getekende spiraal zich niet in het midden van het blad bevindt? Als ik de kern verschuif naar een andere positie binnen, of zelfs buiten, het beeld?’.

Naast het fascinerend werk van huiskunstenaar Sylvie De Meerleer zijn ook enkele beelden te zien die fotografe Emilie Bonjé van de kunstenaar nam.

In de inkomhal van Exporuimte Biekorf kan de toeschouwer meteen ook ‘The Wall is as Soft as Lace’ bekijken. Een reusachtige spiraaltekening op de muur, opgebouwd uit kleine punten gezet door zachte beitelslagen in – en doorheen – de bovenste verflagen, waardoor het effect bereikt wordt alsof er iets onder de huidoppervlakte kronkelt. Door de inkepingen is het beeld verbonden en onderhevig met de omgeving en factoren zoals luchtvochtigheid, waardoor de tekening wérkelijk leeft.

SOLOTENTOONSTELLING RHYTHM IS A DRAWER – SYLVIE DE MEERLEER 

  • Exporuimte Biekorf, Sint-Jakobsstraat 8, 8000 Brugge.
  • Kunstenruimte Bogardenkapel, Katelijnestraat 86, 8000 Brugge.
  • De tentoonstellingen zijn te bekijken van donderdag 28 januari tot en met zondag 7 maart 2021. Gratis toegankelijk van donder- tot en met zondag van 14.00 tot 18.00 uur.
  • Reserveer je bezoek via ccbrugge.be/bk

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: