Brugge is, met enige overdrijving, de meest gefotografeerde stad van ’t land. Dat leidt van tijd tot tijd tot de onvermijdelijke fotoboeken ten behoeve van Bruggeling en toerist. De Brugse fotograaf Jan Darthet put uit een ander vaatje. Tijdens de eerst lockdown trok hij zijn beste wandelschoenen aan en struinde kriskras door de stad die hem, zonder de toeristische balast, verraste met schitterende lichtinvallen, schaduwen en rustige schoonheid. Negentig streng gekozen kleurenfoto’s zijn nu gevat in een keurig fotoboek dat deze stad ‘als een stilleven’ ziet.
*De nacht is het donkerst, Tom Zwaenepoel
Verschenen bij uitgeverij Lannoo, ‘De nacht is het donkerst even voor de dag begint’ van de Brugse pauskenner Tom Zwaenepoel. In 312 korte citaten spreekt paus Bergoglio over crisis, moed, verbondenheid, geloof en kansen. Dit boek is het elfde exemplaar dat de Brugse leraar Tom Zwaenepoel bij Uitgeverij Lannoo publiceert. In het verleden schreef hij al een aantal boeken over spirituele, religieuze onderwerpen. Zijn specialiteit is het pausdom en het Vaticaan.
*Bult, Marieke De Maré (uitgeverij Vrijdag)
Peter Verhelst noemde dit debuut ‘bijzonder’ en ‘erg pakkend’. Het verhaal cirkelt om een jonge vrouw, een oude vrouw en een lange slanke man die samen op een heuvel wonen. Ze stappen uit de huidige luide wereld, maar ook op de nieuwe plek zijn er verwikkelingen….
*Maskers & Monsters, Pierre Darge
Lectuur in lockdown, zo vat je het boekje samen dat Bruggeling en ex-Knackjournalist Pierre Darge ons toestuurt. Darge werd verrast door de (eerste) lockdown in Frankrijk en besloot toen maar om elke dag een stukje te plegen. Wat volgt zijn een kleine honderdveertig teksten, het relaas van honderd dagen huisarrest, geschreven met zicht op de natuur van de Provence (waar de auteur verblijft).
De Elfde Teen, Pascal Cornet
De Elfde Teen van de Brugse auteur Pascal Cornet is het eerste deel van een cyclus, Het leven als voorlopige oplossing. Een levensverhaal? Cornet omschrijft het als ‘een beschrijving van mijn leven als geloofwaardige fictie met literaire ambitie.’ Hij hoopt dan ook dat niemand zich onheus behandeld voelt’ na lezing. Het boek is een uitgave in eigen beheer.
Sofie Leyts schrijft fantasierijke opvolger voor ‘Vitus’ (uitg. Van Halewyck)
Is er nog een leven voor het betere jeugdboek? Onheilsprofeten voorspellen al lang dat de ontlezing bij de jeugd zich virusgewijs verspreidt. De Brugse jeugdauteur Sofie Leyts schrijft daar dwars doorheen. Haar nieuwste boek ‘Jozefien Wachters en de strijd om altijd’, is een onvervalste turf van bijna 400 pagina’s. De fantasie her uitgevonden. (LF)