Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Boeken in lockdown (deel 2)

Simon Stevin van Brughe ( Guido Vanden Berghe, Dieter Viaene, Ludo Vandamme)

Ook in  Lockdown waren Musea Brugge en het Stadsarchief actief. Een bijzonder interessante tentoonstelling in het Stadsarchief was gewijd aan de figuur van Simon Stevin (1548-1620) die dan wel de wereld veranderde, maar in eigen stad niet altijd correct werd bejegend. De tentoonstelling leverde alvast een boeiende publicatie op.

Het Gouvernementshuis (Björn Crul en Roeland Van Den Driessche)

Het was verwonderlijk dat een van Brugges mooiste historische panden, Het Gouvernementshuis op de Burg, nog steeds moest uitkijken naar een passende publicatie. Dat gemis is nu weggewerkt. Dit fijne boek grasduint doorheen de geschiedenis van wat ooit een bisschoppelijk paleis was, maar sinds de Belgische onafhankelijkheid fungeert als woning voor de gouverneurs. De fotografie van Jan Verlinde verdient een ster.

Goede Buren (Heidi Deneweth)

De Brugse Middeleeuwen zijn al uitstekend gedocumenteerd, maar hoe veranderde Brugge na haar middeleeuwse hoogtijdagen en welke impact had dat op de stedelijke ruimte? Wat er nu precies is veranderd is wordt in dit boek uitgelegd aan de hand van drie typewijken (de Ridderstraat, de Eekhoutstraat en de Sint-Clarastraat). Stevige kost.

Brupop Backstage (Antoine De Clerck)

Verschenen (en gratis bedeeld) aan de vooravond van Lockdown, deze encyclopedie van de Brugse popscene. De aanleiding voor deze opvolger van ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’ van dezelfde auteur was het 25 jarige bestaan van cultuurblad EXit.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: