Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

U zoekt het betere Bruggeboek?

Lockdown heeft iets met boeken over Brugge en aanverwante onderwerpen. Zoveel blijkt wanneer we de stapel bekijken die het voorbije jaar op onze tafel belandde en waarover we meestal uitgebreid in EXit hebben bericht. De variatie was groot, van ‘Wapenschilden in Brugse straten’ tot het poëziedebuut van dichteres Tania Verhelst. Omdat ons geheugen het soms snel laat afweten, en social media dat nog versterken brengen we deze recente boekenoogst nogmaals onder uw aandacht. Vandaag aflevering 1.

*Beeld van de Stad (Brugge Plus). Mooie publicatie in het kader van Brugge 20 jaar erfgoedstad. Ze toont 70 kunst- en architectuurprojecten die een nieuwe kant van Brugge belichten, van Politiehuis tot de voetgangersbruggen Smedenpoort.

*Twee: Een droom van een stad van ex-journalist Eric Van Hove. Boek met een andere, lees nieuwe, kijk op de rand van Brugge, middels een tocht over veertien staties. Niet te missen voor zij die houden van een goed gedocumenteerd verhaal.

*Wapenschilden in Brugse straten, Benoit Kervyn de Volkaersbeke. Prachtig uitgegeven naslagwerk van de West-Vlaamse Gidsenkring. In Brugge is het aanbod blazoenen op pleinen en straten heel uitgebreid. Het gaat dan over wapenschilden vorsten, landen, Stad Brugge en religieuze instellingen. Die geschiedenis en bijbehorend verhaal is nog niet eerder bestudeerd en nu wel.

*Alfred Ronse, A travers Bruges, geschriften over erfgoed en architectuur in Brugge van Brigitte Beernaert en Marc Ryckaert. Ronse speelde in de 19de eeuw hier een belangrijke rol op het vlak van ‘stedeschoon’. Publiceerde daarover heel wat artikels in katholieke kranten. Ze vormen de basis van dit boek. Voor de fans (en de kenners).

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: