Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Motmot uit de Zuid-Amerikaanse jungle

De roman Motmot – de Motmot is een kleurrijke vogel uit het Amazonewoud – van Dudzelenaar Bram Slembrouck hinkt op twee benen. Aan de ene kant is het verhaal gewijd aan de strijd van de Zuid-Amerikaanse natuurvolkeren, aan de andere kant diept hij een misdaadverhaal uit. Het boek is zijn eerste literaire publicatie en uitgegeven in eigen beheer (want de gevestigde uitgeverijen houden steeds vaker de boot af). Het eindresultaat van deze enthousiaste debutant laat zich met plezier lezen.

‘Motmot’ speelt zich af op fictieve plaatsen in Zuid-Amerika. Het is gebaseerd op zijn reiservaringen in Ecuador en Brazilië, verweven met persoonlijke ervaringen en pure verzinsels.

Bram Slembrouck: ‘Twaalf jaar geleden ben ik op reis geweest naar Ecuador. Ik heb toen drie dagen verbleven bij deSarayaku in het Amazonewoud. Een deeltje van het geld dat ik voor het verblijf betaalde werd door hen gebruikt voor hun juridische strijd tegen de petroleummaatschappijen die in hun gebied naar aardolie willen boren. Deze problematiek komt aan bod in het boek, al is het geen hoofdthema. In 2012 ben ik naar Brazilië gegaan. Mijn reis bestond uit drie delen. Eerst bleven we enkele dagen in Rio de Janeiro, daarna verbleven we bij een commune in een natuurgebied in de deelstaat Espirito Santo en op het einde logeerden we ook nog enkele dagen op het paradijselijke eiland Ilha Grande. Vooral het verblijf bij de commune was een goede inspiratiebron voor bepaalde passages in het boek.’

EXit: Het schrijfproces was ook een leerproces?

Slembrouck: ‘Ik heb intussen al geleerd wat mijn sterke punten zijn en wat er beter kan. Sowieso zou ik sommige zaken nu al anders aanpakken. Ik ben rustig begonnen aan een tweede boek en het zal toch wat afwijken van het eerste werk. Het volgende boek zal een Vlaamse roman worden.’ (LF)

____

Motmot, Bram Slembrouck, uitg. http://www.boekscout.nl

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: