Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Pierre Darge ontmaskerd

Misschien herinnert u zich Pierre Darge nog, de Brugse globetrotter die als reisjournalist voor Knack meer dan honderd landen en evenveel verhalen op zijn kerfstok heeft. Sinds hij Brugge en een actieve loopbaan inruilde voor een stek in de Provence en een rustig leventje, komt hij geregeld op de proppen met journalistieke ‘boekjes’. Het meest recente is ‘Maskers en Monsters’, zijn vijfde boekje en uitgegeven in eigen beheer. Wat schaft de pot? Niet minder dan 140 korte stukjes levenswijsheid uit zijn en andermans brein.

De twee lockdowns hebben duchtig geschud aan ons levenscomfort en manier van doen, gaande van wandelen in de richting van de pijlen over take away en al of niet verboden seksfeestjes. Voor de hartstochtelijke lezer brak plots een hemel van vrije tijd aan, wat in veel gevallen leidde naar publicaties allerhande. Moeilijk bij te houden….

Darge is natuurlijk een man van de wereld en dat laat zich aflezen in de keuze van zijn onderwerpen. Meer dan 26 jaar lang voerde hij gesprekken met het intellectueel kruim van vooral Frankrijk (250 ‘diepte-interviews’ heeft hij nageteld). Vaak gaat het om meningen van tegendraadse figuren die de ‘ziektebeschaving’ fileren. Leuke namen, leuke onderwerpen, vakantielectuur. Zeer verscheiden ook.

De 140 stukjes, in eenzaamheid geschreven, zijn het resultaat van honderd dagen rijk gevuld huisarrest. ‘Elke dag een stukje’, dat was het devies. De auteur beklaagt het zich niet. ‘Met zeven hectaren natuur aan mijn voeten voelde ik mij de koning te rijk. En was ik beter af dan de koning, ik hoefde geen kandidaat preformateurs te ontvangen.’  Zijn hoofdschotel blijft na al die jaren zijn interview met (de overleden) Serge Gainsbourg uit 1988…. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: