Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Geert Vandenbon grossiert in koersweetjes en -cijfers

De koers is van ons, maar eigenlijk nog een beetje meer van Geert Vandenbon. Deze Bruggeling is in Brugge bekend als muziekfreak (gitarist Q-Bic, auteur boek Stageco, manager van onder meer Jan De Wilde en Stoomboot), maar is bovenal een koerskenner, een zware Ronde-van-Vlaanderen-fanaat en wielerverhalenverteller. Met het oog op de eindejaarsfeesten maakte hij samen met Lannoo Uitgeverij een scheurkalender 2021 met allerlei wielerdata, van ernstig tot gek. Goed voor 365 dagen scheur- en leesplezier over koers, koers en koers.

Als muziek zijn leven is, dan is de wielrennerij wel de grootste passie van Geert Vandenbon. Hij werkte meer dan twintig jaar voor de Ronde van Vlaanderen en organiseerde tussen 1998 en 2009 het startgebeuren van de Ronde op de Brugse Markt. Daarnaast is hij medestichter van het Centrum RVV in Oudenaarde en schreef en publiceerde diverse wielerboeken, vaak met Vlaanderens Mooiste als rode draad. Als muzikant tref je Vandenbon al eens op een podium aan met eigen (wieler-)liedjes, alleen of samen met wielercommentator Michel Wuyts. Of om honderduit te vertellen over de Ronde, samen met Paris-Roubaix de mooiste wedstrijd van het jaar.

Nu stelde hij een heuse koerskalender samen, een soort maxi-Druivelaar met een trits wielerweetjes, wist-je-datjes en koersdata. ‘Dat gaat van de meest ernstige gebeurtenissen uit de wielergeschiedenis tot de meest absurde, zinloze, grappige, verrassende en vreemde verhalen en verhaaltjes. Maar ook cijfers, data, records, quotes, verjaardagen, sterfdagen …. van renners, wedstrijden en gebeurtenissen uit verleden, heden en toekomst ontbreken niet op deze Koerskalender 2021’, zegt Geert. ‘Op de ene kant van de bladzijde staan dus de datum, de themadag, het verhaal van de dag, eventueel een quote, een verjaardag en een sterfdag. Op de andere kant lees je het cijfer van de dag (van 1 tot 365), een extra weetje of quote en de koers van morgen.’ Een aanrader voor wie zijn dag leer- en sportgierig wil starten. (ADC)

______Foto Ellen De Meulemeester

De Koerskalender 2021 kost 14,95 euro, www.lannoo.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: