Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Muziekcentrum Cactus haalt nieuwe concertzaal binnen

Op het Kanaaleiland, langs de Bargeweg achterkant station, wordt deze (november)maand de eerste spadesteek gedolven van een nieuwe muziektempel voor Muziekcentrum Cactus. Na een tergend lange voorbereidingsperiode zijn vandaag alle voorwaarden voldaan en mag de architectengroep overgaan tot realisatie. Het bouwproject moet 5,8 miljoen kosten, maar Stad Brugge springt bij met 800.000 euro subsidie én het gebruik van de bouwgrond, de Provincie voert 200.000 euro aan en Vlaanderen komt over de brug met 1.174.000 euro subsidie. Cactus bekroont hiermee een jarenlange strijd, maar ook deze nieuwe uitdaging liegt er niet om.

Voor wie het zich nog herinnert, de eerste Cactusclub had vaste grond in de Sint-Jakobsstraat. De club ontpopte zich daar tot een gezellige plek waar heel wat muzikale subtoppers op het podium verschenen. Helaas werd het pand kort nadien verkocht en de Cactusclub verhuisde in (cultuurjaar) 2002 mee naar de Magdalenazaal in Sint-Andries. Een zaal voor bijna duizend man was precies wat men toen nodig had. Maar ook hier schuilde een addertje onder het gras: de ‘MaZ’ moest gedeeld worden met het Cultuurcentrum en een toneelvereniging. Daardoor ontsnapten geregeld mooie concertaanbiedingen. De oplossing die uit de bus tuimelde, was de bouw van een nieuwe concertzaal-annex-club achter de Magdalenazaal op het vroegere terrein van Cercle Brugge. Maar ook hier, door protest in de buurt, ging het mis en ging veel tijd verloren.

Het laatste plan week uit naar de Bargeweg op het Kanaaleiland. Voorgoed gestart dacht men, maar alweer fout. Het werd een afvallingskoers met herhaalde bestemmingswijzigingen, complexe omgevingsplannen, vergeten rioleringen, nieuwe isolatienormen en problemen met de toenmalige architect. Vandaag mag geklonken worden op het eindresultaat.  Muziekcentrum Cactus tekent straks voor een zaal voor plusminus 700 man, een café, repetitieruimten en de administratieve thuisbasis. Gelegen tussen de ringweg en de Bargeweg is het prima bereikbaar op een boogscheut van station en binnenstad. Na dertig jaar prominente aanwezigheid binnen de wereld van pop en rock was Cactus hoogdringend aan een eigen locatie toe. Met dit gebouw zet de vzw de stap naar een professioneel muziekpodium voor zowel binnen- als buitenlandse groepen. Er wordt gemikt op een tachtigtal concerten per jaar, terwijl ook andere organisatoren hier welkom zijn. (LF)

______

http://www.cactusmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: