Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het Provinciaal Hof staat in de steigers

De restauratie en de herinrichting van het Provinciaal Hof op de Brugse Markt zijn begonnen. Het neogotische gebouw gaat in de steigers tot eind 2021. De restauratiewerkzaamheden zullen drie jaar duren.

Het Provinciaal Hof staat dan wel in de steigers, maar zal niet helemaal aan het zicht onttrokken worden. Aan de steigers komt een werfdoek met een levensgrote gevelprint zodat het gebouw niet helemaal uit het straatbeeld verdwijnt. Daarnaast geven gigantische werfpanelen met een totale lengte van 52 meter duiding over de werkzaamheden, de historiek en de toekomst van het gebouw. De zijpanelen zullen doorheen de renovatieperiode geregeld aangepast worden en telkens uitleg geven over de lopende fase.

Het Provinciaal Hof is meer dan 125 jaar oud. Een aantal instandhoudings- en aanpassingswerkzaamheden drong zich dan ook snel op. De werkzaamheden omvatten onder meer de volledige restauratie van de buitenschil. De leien op het dak worden gedeeltelijk vervangen. Ook het schrijnwerk wordt gerestaureerd, net als de glas-in-loodramen. Er komen zelfs eeuwenoude ambachten bij kijken, zoals voor de restauratie van glas in lood en de koperen engel Sint-Michiel.

Het Provinciaal Hof zal, als open huis, verschillende functies hebben. Zo wordt het gelijkvloers een agora met een permanente opstelling die de troeven van West-Vlaanderen belicht. De provincie investeert 7,7 miljoen euro in dit project. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: