Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Expo ‘Me, Myself and I’ in Black Swan Gallery van 17 oktober tot 15 november

Hoe kijkt een kunstenaar naar zichzelf?

Maak het ultieme zelfportret. Dat was kort en bondig de opdracht die Kristoff Tillieu en Lieve De Cuyper, galerijhouders van Black Swan Gallery (Langerei 24), aan een divers gezelschap van nationale en internationale kunstenaars meegaven. Het resultaat van deze introspectieve zoektocht is te zien in de boeiende expo ‘Me, Myself and I’ die plaatsvindt van 17 oktober tot 15 november.

Al sinds de renaissance is het zelfportret in de kunstgeschiedenis een fascinerend thema. Denken we bijvoorbeeld maar aan ‘Portret van een man met rode tulband’ uit 1433 van Jan van Eyck. ‘We veronderstellen dat Van Eyck zichzelf op een naturalistische manier portretteerde’, zegt Kristoff Tillieu. ‘Opvallend daarbij is het devies ALC IXH XAN – vrij vertaald: zo goed als ik kan – dat bovenaan de lijst prijkt. Zijn credo, in combinatie met zijn weelderige klederdracht, getuigt van een hoog zelfbewustzijn als kunstenaar en mens. De opkomst van nieuwe media als fotografie en cinema in de 19de eeuw en audio en video in de 20ste eeuw brachten nieuwe mogelijkheden voor het genre met zich mee. Vandaag stellen we ons de vraag hoe de kunstenaar zich moet verhouden tot het genre. In onze hedendaagse beeldcultuur is het afbeelden van jezelf populairder dan ooit, zie de ongebreidelde mogelijkheden van sociale media. Voor een nieuwe tentoonstelling in onze galerij wilden we met dat interessant thema aan de slag gaan.’

Confrontatie met zichzelf

De opdracht van Black Swan Gallery aan een breed kunstenaarsgilde luidde: maak het ultieme zelfportret. ‘Geen gemakkelijke opdracht en eigenlijk redelijk intiem ook, want de kunstenaar wordt als het ware gedwongen om zichzelf compleet bloot te geven. Dat betekent dat hij keuzes moet maken: ga ik mijn angsten laten zien, mijn verlangen, mijn positieve of eerder negatieve kant in het daglicht stellen? Wil ik verleiden of eerder laten afschrikken? Dat zijn allemaal essentiële vragen die de kunstenaar moet stellen voor hij aan de slag kan gaan met dit thema in zijn eigen beeldtaal. Sommigen zullen sculpturen of geometrische voorwerpen creëren, anderen zullen dan weer teruggrijpen naar iets uit hun kindertijd. Zichzelf te kijk zetten is niet vrijblijvend. Elke pennen- of borstelstreek zal nauwgezet geïnterpreteerd worden. Dat maakt het extra spannend en intrigerend voor ons om deze expo in Black Swan Gallery op te bouwen’, zegt Kristoff.

Een dubbele opdracht

Geen één zonder twee, want Tillieu vroeg aan zijn deelnemende kunstenaars om ook van een naaste een indringend portret te maken. ‘Niet iedereen is hier op ingegaan, want dat is haast nog moeilijker. Je moet dit als kunstenaar ook durven doen, zeker als de naaste over je schouder meekijkt en er meteen een oordeel zal over vellen. De coronacrisis, en zeker de lockdown, was een periode waarin iedereen teruggeworpen werd op zichzelf en aan introspectie deed of kon doen. Voor veel kunstenaars leverde dat hele sterke confrontaties met zichzelf op die we in onze tentoonstelling ‘Me, Myself and I’ zullen terugvinden. Het wordt een boeiende ontdekkingstocht om te zien hoe diverse kunstenaars met verschillende media zichzelf aan de buitenwereld zullen presenteren’, aldus Kristoff Tillieu. (ADC)

_____

Van 17 oktober tot 15 november, open op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur of op afspraak. E-mail: info@blackswangallery.be – 0475 83 94 72

Deelnemende kunstenaars: Robberto & Milena Atzori, Bilal Bahir, Steven Peters Caraballo, Lieven Decabooter, Stief DeSmet, Horst Einfinger, Nick Ervinck, Laure Forêt, Tom Herck, Maaike Leyn, Louise Massacrier, Marion Moskowitz, Femmy Otten, Guy Slabbinck, Charles Szymkowicz, Hans Vandekerckhove, Hans van der Ham, Peter Van Driessche, Nathalie Vanheule, Jan Van Oost, Yves Velter, Guy Vording, Romain Weintzem en Alexi Williams Wynn.

www.blackswangallery.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: