Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

In bed met Kate Middleton

De Burg in Brugge mag dan al een rijke en veelvuldig beschreven geschiedenis hebben, over het Gouverneurshuis gaapte alsnog een leemte. Met de fijne uitgave van ‘Het Gouverneurshuis’ van het journalistieke Brugse duo Björn Crul en Roeland Van Den Driessche is ook dat gemis weggewerkt.

Het boek grasduint doorheen de geschiedenis van wat ooit een bisschoppelijk paleis was (dat de Franse Revolutie niet overleefde) en sinds de onafhankelijkheid van België (1831) als gouverneurswoning fungeert. Terzelfdertijd is het een mooi plaatjesboek geworden, vakwerk van de Brugse fotograaf Jan Verlinde, want deze gerenoveerde ‘tempel’ bulkt van het vakmanschap. Tenslotte is het ook een beetje het prestigeproject van gouverneur Carl Decaluwé.

Aan de renovatie van dit gebouw, op de plek waar ooit de Sint-Donaaskathedraal stond, is zeven jaar intens gewerkt. Het gebouw ging toen over in ‘Vlaamse handen’, het sein om van dit iconisch gebouw een soort prestigieus ontvangsthuis te maken. Het was dan ook minister-president Jan Jambon die de eer kreeg om het gebouw na de zeven jaar durende restauratie in te huldigen.

Het gebouw dat we vandaag kennen is in de loop der geschiedenis een aantal keren verbouwd. Vanaf 1559 maakten de bisschoppen er werk van om het gebouw een aparte stijl te geven, maar in 1794 was het verhaal, met dank aan de Franse Revolutie, over en uit. Na de Fransen (die en passant de Sint-Donaaskathedraal sloopten) was het de beurt aan de Nederlanders. In 1831 stond België dan weer op eigen benen en werd dit gebouw de gouverneurswoning. Zeven jaar geleden werd het gebouw Vlaams eigendom en startte de renovatie. Gouverneur Decaluwé zamelde extra middelen in om het kostenplaatje te drukken. Zo werd de woning vaak gebruikt als filmlocatie. Mooi werk leverde ook het Brugse VTI af met de restauratie van de antieke meubels. Terzelfdertijd werden 35 schilderijen uit de zolder gehaald en gerenoveerd. 

Aan anekdotes valt ook niet te ontsnappen. Zo kregen we een inkijkje in de ‘koninklijke suite’ waar Kate Middleton en prins William in juli 2017 de nacht hebben doorgebracht. Naar verluidt ‘was het een nacht die je alleen in films ziet’…  (LF)

_____

Het Gouverneurshuis, Björn Crul en Roeland Van Den Driessche, uitg. Lannoo, 25 euro

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: