Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Gevoel en romantiek zijn mijn belangrijkste werkinstrumenten’

Ze zit vaak verscholen achter de lens van haar camera, maar sinds enkele maanden kun je haar meer terugvinden achter haar computer. Fotografe Femke den Hollander boort haar talent en alziend oog meer en meer aan voor het maken van stilistische videoclips. Op YouTube en het wereldwijde web zijn al ‘minifilms’ terug te vinden voor de groepen Slow Lee, Kuusi en straks ook SUMI. ‘Inspiratie komt als de zon onder is en de nacht blauw kleurt’, zegt Femke.

EXit: Heb je als fotografe met het creëren van videoclips een nieuwe passie aangeboord?

Femke den Hollander: ‘Ja, dat denk ik wel! Ik werk vaak met muziek in mijn koptelefoon. Soms stel ik vast dat de muziek waar ik naar luister mijn beelden versterkt. Dat is niet altijd zo, maar ik heb toch een paar toevallige magische momenten meegemaakt, waarbij iets iets anders, diep in mij, aanraakte. Mijn hart begint dan harder te kloppen. Heel de wereld klopt dan ineens ook. Het is een gebeurtenis. En het gebeurt nooit overdag, maar altijd als de zon onder is en de nacht blauw. Heel romantisch eigenlijk. Zo ben ik beginnen te experimenteren met het verbeelden van muziek die mij aanraakt, met zelfgemaakte film of met stukjes film uit oude Amerikaanse filmarchieven, waar ik in duizenden vrijgegeven natuurfilmpjes en homevideo’s rondstruin tot ik iets vind dat klopt met de muziek waar ik op dat moment naar zit te luisteren. Ik hoop dan dat ik hiermee ook iets moois of troostends kan geven aan andere mensen (die de filmpjes bekijken).’

EXit: Was de coronacrisis de aanleiding om voor bewegende beelden te kiezen?

Femke: ‘Ik had me al voorgenomen om in 2020 drie muziekvideo’s weg te geven. Ik had nog geen portfolio als muziekvideomaker, dus een soort van ruildeals maken met muzikanten, leek me een goede start. Met Slow Lee en Kuusi had ik al afspraken gemaakt, maar er was nog geen timing.  Ineens kwam er tijd vrij – door weggevallen opdrachten – om er werk van te maken. Ik ben heel blij met hun vertrouwen en met het resultaat. We hebben elkaar kunnen optillen en versterken.’

‘De periode tussen maart en juni was vooral een gelegenheid om die oude filmarchieven te ontdekken en te doorploegen.  Ik heb er een fotokunstproject uit gemaakt: ‘Patterns Of The Wild’, een reeks tripliekjes van filmstills waarin ik de relatie tussen de mens en de wilde natuur onderzoek. In die flow ben ik aan de videoclip begonnen voor ‘The Masquerade’ van Slow Lee. Met Fien Druyts van Kuusi ben ik dan in juni twee dagen gaan filmen aan de Franse Opaalkust. Na zonsondergang en voor zonsopgang. De nachten zijn heel kort in juni, we hebben niet veel geslapen. De film is daar ontstaan, in de omgeving die er was. Heel organisch.’

EXit: Mag iedere band nu aankloppen bij Femke den Hollander voor een clip?

Femke: ‘Ja en nee. Ik ben geen videoclip-machine. Ik werk alleen, zonder ploeg. Omdat mijn gevoel en mijn romantiek mijn belangrijkste werkinstrumenten zijn, moet ik wel vervoerd kunnen worden door de muziek die een band maakt. Eigenlijk heb ik een beetje verliefdheid op een band of een stem nodig. Als ik niet verliefd kan worden, dan vind ik ook niet de poëzie of de beelden. Een band kan mij ook geen scenario opdragen. Ze moet mij vertrouwen. Ik weet niet of ik daar in de toekomst veel klanten zal aan hebben, maar goed. We praten wel alles door samen. Ik wil authentiek werk maken dat voor beiden goed voelt.’

EXit: Wat is je volgende project in de videografische kunst?

Femke: ‘Op een nacht zat ik naar het album van SUMI te luisteren en oude homevideo’s te doorgraven. SUMI is een jonge jazzband die ik leerde kennen via KAAP. Precies op het nummer ‘Kowboy’ was ik bij een filmpje beland van een Amerikaans koppel dat een rondreisje aan het maken was in hun eigen staat Wyoming, bekend voor de rodeo’s trouwens. Een tamelijk slecht gefilmde video, maar daardoor ook net heel ontroerend. Ik dacht meteen: die film hoort bij deze muziek en omgekeerd. Ik heb direct een bericht gestuurd naar Mattias Geernaert van SUMI: ‘Mag ik jullie muziek lenen, please? Je krijgt er een video voor Kowboy voor terug!’ De band vond het goed en nu ben ik de muziekvideo aan het afwerken. Op 7 oktober komt hij uit. SUMI komt trouwens op de openingsavond van AMOK spelen op 2 oktober. Ideaal!’ (ADC)

_________

www.kaap.be en vimeo.com/femkedenhollander 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: