Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘AMOK wil niet afkloppen op één muziekgenre’

Van 2 tot 11 oktober staat Brugge in de schijnwerpers van cultuurhuis KAAP. Tien dagen lang maakt u onder meer kennis met muziek die niet uit de vertrouwde trommel komt. Namen als An Pierlé en Robin Verheyen mogen dan bekend klinken, bij veel namen op de affiche hoort het predikaat ‘ten onrechte weinig bekend’.

EXit: AMOK is aan zijn tweede editie toe. Hoe hebben jullie de eerste  van vorig jaar geëvalueerd?

KAAP: ‘Vorig jaar was AMOK een onverhoopt succes. Een nieuw festival in de markt zetten en dat meteen gespreid over tien dagen met een programma dat niet uit bekende namen bestaat, is niet evident. Toch vond het publiek ons en werd er een goede basis gelegd voor een tweede editie. Vooral het idee dat we de stad intrekken en samenwerken met partners uit zowel de cultuursector en daarbuiten was een bijzonder fijne mix.’

EXit: AMOK wil meer zijn dan een muziekfestival. Wat is ‘meer’?

KAAP: ‘AMOK is eigenlijk het uitstalraam van ons programma als kunstencentrum. We brengen muziek, maar ook podium, literatuur en performance of projecten die helemaal niet in die categorie vallen. Het festival vergroot ons jaarprogramma uit in die tien dagen. We hebben naast concerten zogenaamde walks die je kunt doen (een wandeling met koptelefoon), er zijn ook lezingen en performances van artiesten. Er is film en dans. Er is zoveel meer te doen en te beleven dan enkel naar optredens te komen.’

EXit: De affiche toont bijzondere muzieksoorten. Wat is de rode draad in het verhaal?

KAAP: ‘De muziek is bijzonder, ja, maar ook breed toegankelijk. We willen niet afkloppen op één muziekgenre of soort. Zo heb je op de openingsavond al een zeer breed muziekspectrum met twaalf bands die spelen. Op zaterdag 2 oktober komt het An Pierlé Quartet en hebben we ook saxofonist Robin Verheyen die langs komt. Zangeres Naima Joris brengt een solo op de tweede vrijdag (9 oktober). De rode draad is het rituelen- en tranceverhaal. Dat is de thematiek van het festival. Het is niet allemaal in een hokje te plaatsen.’

EXit: Zijn er namen die een luid belletje doen rinkelen?

KAAP: ‘We hebben, naast Pierlé en Robin Verheyen, ook Altin Gün, Aksak Maboul en Dijf Sanders. Dat zijn headliners waar je als muziekliefhebber, jong en oud, belgerinkel in de oren van krijgt. Ewald Engelen komt spreken op dinsdag 6 oktober en is zeker ook geen onbekende voor wie al eens de krant vastneemt.’

EXit: Welke locaties in Brugge spelen een rol?

KAAP: ‘Brugge, en in het bijzonder het Sint-Jakobskwartier, is ons speelveld. Pakweg 90% van onze activiteiten vindt plaats in deze wijk. We zetten natuurlijk in op religieus patrimonium. Zo’n kwart van de Brugse gebouwen had of heeft een religieuze functie, daar maken we dankbaar gebruik van. Naast de Sint-Jakobskerk wijken we ook uit naar de Sint-Walburgakerk, de Blindekenskapel en de Sint-Godelieveabdij.’

EXit: Tot slot: KAAP is gegroeid uit Vrijstaat O. en De Werf. Hoe verloopt de samenwerking nu?

KAAP: ‘We zijn nu drie jaar verder en met heel wat nieuw bloed in de organisatie. We zijn nu gewoon KAAP. Dat willen we ook heel duidelijk maken in de manier waarop we onze nieuwe brochurehebben vormgegeven. Vroeger was er een duidelijk verschil in, vandaag niet meer.’ (LF)

_______

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: