Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Studio Mathilde, pop-up breistudio van Mathilde Vandenbussche

 

(foto EDM)

In december 2019 won de Brugse textielontwerpster Mathilde Vandenbussche de eerste Prijs Jonge Makers. Met deze wedstrijd willen Handmade in Brugge en TURBO de skills van jonge ambachtelijke makers aanscherpen. Tijdens een intensief begeleidingstraject wordt de winnaar gecoacht op het vlak van ondernemen én ambachten.

 Mathilde Vandenbussche studeerde af als Master Textielontwerpen aan het KASK in Gent en specialiseerde zich in breitechnieken. Het liefst werkt ze op vintage handbreimachines. De wisselwerking tussen ambachtelijk en industrieel werk is voor haar belangrijk. Zo maakt Mathilde connectie tussen haar eigen onderzoek en de industriële textielwereld. Sinds kort werkt ze nu als parttimer in het prestigieuze modemuseum van het Nederlandse Tilburg. Een reden waarom ze van Brugge naar Antwerpen verkaste.

Geen handmade? ‘Ja, toch wel’, zegt ze. ‘Werken met een breimachine is intense fysieke arbeid. Alles wat ik doe, doe ik met de handen. Er zijn geen knoppen die alles automatisch regelen.‘

Tijdens haar begeleidingstraject als winnaar van de Prijs Jonge Makers werd Studio Mathilde concreet, de breistudio waar ze al een tijdje van droomde. In oktober test Mathilde dit concept uit in The Box (Sint-Jakobsstraat 28), waar je in een pop-up breistudio haar nieuwste breigoedcollectie met sokken, sjaals en haarbanden kan kopen. Wil je graag zelf aan de slag met een vintage Brother breimachine? Dat kan tijdens de workshops ‘Brei je eigen haarband’ of ‘Basistechnieken breien’.

Passeer zeker ook eens in het Grand Café van De Republiek, daar zie je een voorproefje van Mathildes werk en experimenten in een kleine maar fijne expo met ontwerpen, schetsen en breiwerken. (LF)

 www.studiomathilde.be

info@studiomathilde.be, 0478 77 12 56, van donderdag 15 oktober t.e.m. zondag 1 november (10 tot 18 uur) in The Box, Sint-Jakobsstraat 28, 8000 Brugge

 

OPROEP PRIJS JONGE MAKERS 2020

Handmade in Brugge en TURBO zoeken jonge beloftevolle makers. Met deze prijs willen ze de skills van jonge ambachtelijke makers aanscherpen door hen te coachen op het vlak van ondernemen én ambachten. De winnaar krijgt een intensief begeleidingstraject op maat én een geldprijs daarbovenop. Ben je jonger dan 30 en heb je een link met Brugge? Dan ben jij misschien wel de vakman of -vrouw die gezocht wordt.

 

_____

 

www.prijsjongemakers.be (tot 15 oktober)

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: