Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Belpop Bononza deelt muzikale verhalen op Brugse wandel- en fietsroute

 

Muziekkenners Jan Delvaux en Jimmy ‘DJ Bobby Ewing’ Dewit van Belpop Bonanza spelen sinds kort de rol van persoonlijke ‘city guides’. Het tweetal giet de muzikale geschiedenis van een stad in een gratis wandel- en fietsroute en verbinden Belpopverhalen aan een specifieke locatie. Ook Brugge heeft zo’n muzikale ontdekkingstocht in de aanbieding in het kader van #ikzomerwestvlaams.

Na het wegvallen van de muziekfestivals deze zomer zochten de twee Belpopkenners (die al sinds 2013 theatershows en televisie maken over Belgische popmuziek) alternatieven om toch wat muzikaal vertier te kunnen aanbieden in eigen land. In een dertigtal steden en gemeenten nemen Delvaux en Dewit de rol op van muzikale stadsgidsen. Op iedere plek stippelden ze een fiets- en wandeltocht uit langs diverse Belpopparels. Deze Belpop Bonanza fiets- en wandelroutes zijn volledig gratis én coronaproof (in open lucht) te bezoeken. Het enige wat de deelnemers nodig hebben, zijn een fiets of een paar stapschoenen en een smartphone.

Tussen de 29 andere steden en gemeenten staat ook Brugge op het lijstje van Belpop Bonanza. Daarvoor baseerden Jan Delvaux en Jimmy Dewit zich grotendeels op de Brupop-boeken van EXit-redacteur en auteur Antoine De Clerck. Verwacht Red Zebra, Elisa Waut, Brugotta, Raymond van het Groenewoud, maar ook Benny Scott, hiphop, de Brugse beiaard… ‘Brugge is l’embarras du choix’, zegt Jan Delvaux. ‘Er zijn heel veel en heel veel uiteenlopende muzikale lijnen die terug te voeren zijn naar hier. De grootste Belgische hit aller tijden, de nationale punkklassieker, een Nederlandse monsterhit… Zelfs de beiaard is hier rock-’n-roll. Wat uit Brugge komt, heeft ook een zekere eigenheid. Het is een mix van eigengereidheid en koppigheid. Die dan gekoppeld wordt aan dat geroemde West-Vlaamse ondernemerschap.’

Wandelen of fietsen

Fietsers en wandelaars kunnen in In&Uit (’t Zand) een gratis plannetje oppikken. Die zijn ook beschikbaar als digitale download op de website van Belpop Bonanza (www.belpopbonanza.be). Langs het parcours zijn 20 stopplaatsen voorzien. Bij elke stop hangt een QR-code die gescand kan worden met de smartphone. Achter elke plek zit een rijkelijk geïllustreerd audio- en/of videofragment van Delvaux en Dewit. De tocht situeert zich voornamelijk in de Brugse binnenstad en bedraagt in totaal 12,5 km. Start- en eindpunt is In&Uit. (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: