Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een wetenschapper op een sokkel

 

 Zeker een bezoek waard (en nog tot 29 november) is de tentoonstelling in het Brugse Stadsarchief op de Burg. Die is geheel gewijd aan de fascinerende figuur van Simon Stevin, een groot wetenschapper die in eigen stad niet altijd correct werd bejegend. Hij is met voorsprong de grootste ‘ontdekker’ die Brugge ooit heeft voortgebracht.

 De tentoonstelling toont een boeiend portret van een man wiens wiskundige inizchten (‘het decimale getal’) en praktische toepassingen (‘de zeilwagen’) de wetenschap hebben getekend. In Brugge kreeg hij pas laat een standbeeld (1839), maar door Stevins ‘collaboratie’ met het Calvinistische noorden stuitte dat op politiek protest. Zijn standbeeld was het eerste beeld van een historische figuur in Brugge.

EXit: Wie was deze boeiende figuur?

Dieter Viaene (Stadsarchief Brugge): ‘De in Brugge geboren wetenschapper Simon Stevin (1548-1620) verhuisde omstreeks 1577 naar het huidige Nederland en schopte het er tot raadsman van Prins Maurits. Met een frisse kijk verrijkte hij steeds nieuwe terreinen, zoals waterbouwkunde, navigatie, boekhouding, fysica, krijgswetenschap, architectuur, stedenbouw, politieke wetenschappen en wiskunde. Ideeën die hij altijd in het Nederlands formuleerde, als antwoord op concrete vraagstukken van legeraanvoerders, ingenieurs en bestuurders.’

EXit: Wat krijgen we te zien op deze expo?

Viane: ‘De tentoonstelling in het Stadsarchief brengt voor het eerst alle werken en manuscripten van Simon Stevin samen, waaronder tien werken uit de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. De expo presenteert ook zijn levensloop en over hem gepubliceerde werken. Je komt meer te weten over zijn standbeeld op het naar hem vernoemde plein en over hoe zijn inzichten en ontdekkingen vandaag nog steeds aanwezig zijn in het leven van alledag. Tijdens de duur van de tentoonstelling leer je de wetenschapper beter kennen in een leeshoekje in Hoofdbibliotheek Biekorf. Twee films, over het leven van Simon Stevin en over de invloed van zijn ontdekkingen op ons dagelijks leven, zullen te bezichtigen zijn.’ (LF)

Inhoudelijk is deze expo uitgewerkt door gastcurator professor Guido Vanden Berghe, samen met Dieter Viaene en Ludo Vandamme. Er is ook een begeleidende publicatie (uitgeverij Sterck & De Vreese en te koop aan 22,50 euro). Gratis toegang, maar reservering via Musea Brugge is verplicht op www.museabrugge.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: