Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het gaat goed met de Brugse bibliotheken

 

 

Dat blijkt uit het jaarverslag dat sinds kort raadpleegbaar is op de site van de bibliotheek. Zoals elke bezoeker ervaart is elke bib vandaag zoveel meer dan enkele boeken ontlenen. De missie is om kennis en informatie te delen met iedereen. Ervoor zorgen dat mensen meekunnen in onze complexe maatschappij, hoort daar ok bij, net als leesbevordering. Biekorf is ook een erfgoedbibliotheek die u bij de les houdt. Lezen we dat er ook een EHBO voor boeken bestaat.

 

De bib in tien items (foto EDM)

 

  1. Vorig jaar telde men 510.142 ontleningen in de hoofdbib, goed voor 57 procent van de Brugse bevolking. Jonge gezinnen en senioren brengen vaker een bezoek aan de
  2. De nieuwe roep in bibliotheekland is ‘langer openblijven’. Brugge zit al een tijdje op die trein met 259 openingsuren per week (voor alle vestigingen samen). Dit extra-comfort wordt geklaard door 89 medewerkers.
  3. Het doelpubliek van de bib is ruim. 327 peuters kregen een gratis boekenpakket, 2015 (volwassenen) woonden activiteiten bij terwijl de KJV( Kinder- en Jeugdjury) 113 leden telt.
  4. De Leesbrigade! Onder de noemer De Leesbrigade delen zes bibliotheekmedewerkers hun leestips. Goeie leestips. Dat bleek nog maar eens toen de International Dublin Literary Award in 2019 naar de Amerikaans debutante Emily Ruskovich De Openbare Bibliotheek Brugge nomineerde eerder dit jaar – als enige bibliotheek – haar boek Idaho om in aanmerking te komen voor de prijs. De nominatie door de Brugse bibliotheek die tot de uiteindelijke prijsuitreiking geleid heeft, werd in media wereldwijd vermeld. Van de Verenigde Staten over Afrika tot in Indië en China. Voorbije zomer bracht de Ierse ambassadrice Helena Nolan zelfs een bezoek aan Hoofdbibliotheek Biekorf. Emily Ruskovich zelf vermeldde de bib in haar bedankingsspeech.
  5. Op 6 oktober 2019 kondigde VRT-journaliste Ann De Bie aan dat ze met veel plezier haar zevende seizoen van Lees Meer! Al zeven jaar presenteert ze het boekenprogramma van de Openbare Bibliotheek in het Brugse Concertgebouw. Ann De Bie interviewt telkens drie auteurs over hun werk. In 2019 waren dat Saskia de Coster, Yves Petry, Bregje Hofstede, Chris De Stoop, Bavo Dhooge, Femke Vindevogel, Mensje van Keulen, Bart Koubaa en Rob van Essen.
  6. De laagdrempelige formule van de Samenleesgroep blijft succesvol. Naast Sint-Jozef en Sint-Michiels, zijn er sinds 2019 ook Samenleesgroepen in Sint-Pieters en Sint-Kruis. Het principe is eenvoudig. Een vrijwilliger leest een kortverhaal voor, daarna wordt er bij een kopje koffie of thee over gepraat.
  7. Het Digipunt is een nieuw infopunt in hoofdbibliotheek Biekorf waar je vragen kunt stellen over je computer, tablet, smartphone, enz. Aan de infobalie van de non-fictieafdeling kun je elke weekdag tussen 14 en 16.30 uur terecht met je digitale vragen. Ook de consultaties bij de Digidokters, op woensdagmiddag of zaterdagochtend, blijven druk bezocht. Niet alleen in de hoofdbibliotheek, maar sinds september 2019 ook in de bibliotheken van Sint-Andries en Assebroek.
  8. Bibliotheek De Zorge werd in 2019 grondig gerenoveerd. De vernieuwde bib, die op 18 november de deuren opende, is ruimer en kreeg op maat gemaakt hedendaags meubilair. Je kan er nu materialen ontlenen via een zelfuitleensysteem. terugbrengkasten. Op zaterdag 14 december vond de feestelijke opening van Bibliotheek De Zorge plaats. Volgende parel aan de kroon wordt de nieuwe bib in Sint-Michiels op de Xaverianensite.
  9. Wist je dat de Openbare Bibliotheek Brugge een van de belangrijkste erfgoedcollecties in Vlaanderen beheert? De historische kern van onze erfgoedbibliotheek wordt gevormd door o.a. de bibliotheken van de voormalige cisterciënzerabdijen Ten Duinen (°Koksijde,1128) en Ter Doest (°Lissewege,1175). Vandaag huisvest Hoofdbibliotheek Biekorf onder meer kostbare middeleeuwse manuscripten, incunabelen (boeken gedrukt voor 1501) en oude drukken, een indrukwekkende collectie historische kranten, Brugse privébibliotheken en het Guido Gezellearchief. Een aantal boeken en collecties zijn erkend als Vlaams Topstuk.
  10. Op 10 december 2019 stapte de Openbare Bibliotheek Brugge mee in de vernieuwde bibliotheekwebsites van de Vlaamse bibliotheken. De betere ondersteuning van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is een van de belangrijkste vernieuwingen van de nieuwe site. De catalogus zelf kreeg eveneens een belangrijke update. (LF)

Alle info vindt u op http://2019.bibbrugge-jaarverslag.be/

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: